Bıyık Ekimi
Bıyık ekimi ve saç ekimi konusunda Türkiye oldukça gelişmiş bir ülkedir. Her hafta yurtdışından birçok kişi saç sakal ekimi sektöründeki tecrübemiz sayesinde estetik görünüme kavuşmak için ülkemize gelir. Bu kişiler, saç ve bıyık ekimi sırasında hiçbir acı veya ağrı çekmeden, kısa sürede istediği görünüme kavuşur.
Bıyık Ekimi İşlemleri
Saç, sakal, bıyık ekimleri gibi ekimler yapılmadan önce ekim yaptıracak kişinin bu konuda internet üzerinden bilgilendirmelere ulaşması gerekmektedir. Birçok sitede birçok bilgi vardır fakat ekim yapılacak kişi, bu bilgilerin hepsine inanmamalıdır. Ekime gitmeden önce alanında uzman kişilerle telefon ya da internet üzerinden irtibata geçmeli ve en doğru bilgileri uzman kişilerden öğrenmelidir.
24 yaşına kadar erkeklerdeki sakal bıyık alanlarının gelişimi devam etmektedir. Bu sebeple bıyık ekimi 24 yaşından büyük erkeklere yapılmaktadır. Bıyık ekimi, bıyığı çıkmayan ya da bıyık bölgesinde seyrek kılı olan kişilere uygulanmaktadır. Saç ekiminde kullanılan Fue tekniği bıyık ekiminde de kullanılmaktadır.
Bıyık Ekimi ve FUE Tekniği
Bıyık ekimindeki Fue tekniğinde lokal anestezi kullanılmaktadır. Bu ekim işlemi en fazla 3 saat sürmektedir. Fue tekniğinde kişinin kafa derisindeki saçlı bölgeden ince uçlu aletlerle kıl alınır ve bıyık bölgesine kıl nakli yapılır.
Fue tekniği çok kullanılan bir teknik olsa da konu bıyık ekimi olduğunda incelik gereklidir. Bıyık ekimi işlemini yalnızca alanında uzman kişiler yapmalıdır. Aksi takdirde bıyık bölgesinde estetik görünümü bozacak, istenmeyen izler kalabilir.
Bıyık ekimi öncesinde ekim yapılacak kişi, internetten bulduğu bilgilere değil uzman doktora güvenmelidir. Hasta, uzman doktora telefon ya da internet yardımıyla ulaşmalı ve gerekli ve gerçek olan bilgileri uzmandan bu sayede almalıdır. Uzmanla ilk seans sonrasında gerek kişinin istediği şekil ve renk gerekse yapılması gerekenler konuşulur. Ekim alanında uzman olan kişi gerekli ölçümlerle ve düzenlemelerle ekimin şekline karar vermektedir. Bu görüşmede şeklin yanı sıra tekniğe ve kılın alınacağı-ekileceği bölgelere de karar verilir.
Ekim yapılmadan önce uzman kişi, bıyık ekimine uygun olup olmadığı hakkında hastayı bilgilendirir. Bıyık ekimi hem bıyığı çıkmayan kişilere hem de az çıkan kişilere uygulanmaktadır. Bu iki tipte kişinin yanı sıra yanma, yaralanma gibi olaylar sonucunda bıyığının bir kısmını kaybetmiş olan kişilere de ekim yapılmaktadır.
Bıyık Ekimi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bıyık ekimi öncesinde ve bıyık ekimi gününde dikkat etmeniz gereken bazı etkenler vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Ekim olacağı gün mümkünse gömlek giyilmelidir. Ekimden sonra hiçbir kıyafet yüze sürtülmemelidir.
- Bıyık ekimi öncesi, sırası ve sonrasındaki uzun bir süre sigara içilmemelidir çünkü sigara içindeki maddelerden ötürü bıyığın çıkmasını ve ekim bölgesinin iyileşmesini güçleştirir.
- Ekim öncesinde mutlaka ağır olmayan yiyecekler yenmelidir. Ve alkol alınmamalıdır.
- Herhangi bir ilaç kullanılıyorsa bu ilaç ve dozu muhakkak ekim yapacak doktora bildirilmelidir.
- Bir kısmı olan bir bıyığa sahipseniz bıyığı kesmeyin. Bıyığı kesmesi için doktora danışın.
- Ekim öncesinde ve ekim sırasında kafein içeren içecekler içilmemelidir.
Bıyık Ekimi Sonrası
Ekim öncesinde ve ekim sırasında olduğu kadar bıyık ekimi sonrasında da oldukça dikkatli olunmalıdır. Bıyık ekimi yüz bölgesine yapıldığı için oldukça dikkatli olunması ve ince davranılması gereken bir ekimdir. Ekim sonrasında yüz bölgesinde havlu, kağıt havlu ve kıyafet gibi eşyalar asla sürtülmemelidir. Bıyık ekimi sonrasında bölgenin iyileşmesi ve doğal bıyık çıkması süreci ortalama 8 ayı bulmaktadır.
Operasyon sonrasında bıyık ekimi yapılan bölgede az miktarda kanama olabilir. Bu sebeple ekim bölgesinde kırmızı noktacıklar görülür. Ayrıca dudak üstü ve dudak bölgesinde de şişlik görülür. Bu şişlik sebebiyle konuşmada ve yemek yemede zaman zaman zorluklar yaşanabilir.
Bıyık ekimi sonrasında özellikle ilk 3 gün mümkün olduğunca evde kalınmalıdır ve dudak bölgesi çok fazla oynatılmamalıdır. Bu süreçte doktorun önerileri uygulanmalı ve gerekli ilaçlar muhakkak alınmalıdır. 3.gün sonunda ilk yüz yıkaması yapılır. Bu yıkamayla birlikte kabuklanan bıyık bölgesinde döküntüler olmaya başlar. 10.gün sonunda ise bıyık bölgesi hemen hemen iyileşmiştir. Uzayan bıyık bölgesi kılları ise 2 hafta sonunda makasla kısaltılabilir.
2.haftadan sonra şok dökülme denilen dökülme gerçekleşebilir. Bu dökülme, herkeste olmayabilir. Dökülme sonrasındaki birkaç ay içinde ise bıyık tekrar çıkmaya başlar.
Operasyon Sonrası Yıkama
Bıyık ekimi ardından ekim yapılan kişi kısa sürede günlük yaşamına dönebilir. Bıyık ekiminin sonrasında uzman doktorun belirlediği süre boyunca yani bıyık ekiminden sonraki ilk zamanlarda ilk yıkama işlemi adı verilen narince ve ılık suyla yıkama gerçekleştirilebilir. Doktorun belirlediği bu yıkama zamanına kadar ekim yapılan kişinin hiçbir surette bıyık bölümü ile uğraşmaması, o bölgeye elini, havluyu veya kıyafeti temas ettirmemesi gerekir; ayrıca asla ama asla su da temas etmemelidir. Su içerken bile dikkatli olunmalı; mümkünse pipetle içilmelidir. Çünkü ekilen kıl kökleri çok yeni olduğundan ve henüz deri ile birbirlerine karışmadıklarından ve uyumu yakalayamadıklarından dolayı ekim yapılan bölgeye bu sürede sürtünmeyi bırak hiçbir şekilde müdahale bile edilmemesi gerekir. Aynı zamanda çarpma, vurma gibi etkenlerden de bu bölge korunmalıdır.
Ekimi yapan uzman kişi sizin tıraş olmanız için bir süre belirler ve bu süre zarfında kişi asla ama asla tıraş olmamalıdır. Hatta makasla kısaltmak için bile bir süre beklemelidir. Bu kısımda uzmanın önerilerini dikkate almalısınız. Ekim sırasında lokal anestezi yani kısmi uyuşturma yapıldığından anestezi etkisi geçene kadar dudakları kıpırdatmada, esnemede, gülmede, konuşmada problemler yaşayabilirsiniz. Ayrıca yemek yeme ve su içme özelliklerinizi de bir müddet kaybedebilirsiniz. Anestezi etkisi geçtikten sonra bu özellikler yerine gelecektir. Anestezinin etkisi dindikten sonra da hafif ağrı hissetmeniz normaldir. Eğer ağrıyı hissetmek istemiyorsanız uzmanın size verdiği ağrı kesici ilacı kullanabilirsiniz.
Tüm bunların yanında saç ekiminde olduğu gibi bıyık ekiminde de ilk 3-4 ay içerisinde şok dökülme denilen ekilen tüylerin tamamının dökülmesi olayı yaşanabilir ki bu tamamen hastanın fiziki ve hormonel yapısıyla alakalıdır ve bu durum doğal sayılır. Böyle bir dökülme yaşandığında herhangi bir şekilde ekim ile ilgili şüphe duyulmamalıdır. Döküm olsa bile dökülen kılların kökü bulunduğundan bir süre sonra burada bıyık çıkacaktır. Bunun çıkma süreci de yine kişinin kendi bünyesiyle alakalıdır. Ekim, dökülme, tekrar çıkma, köklerin birbirleriyle bağdaşması gibi tüm bu durumlar en az 8 ayı bulur.
Bıyık Ekim Fiyatları
Vücuttaki bu saç ve kıl ekim operasyonları tek tek kıl kökü olarak fiyatlandırılamaz. Tüm greftler yani kökler bir örnek olarak saçlı bölümden alınır. Bu saçlar renklerine ve kullanışlığına göre ayrılır ve kullanışlı olan greftler bir bütün haline getirilirler. Sonrasında bu greftler, tek tek kıl olmayan bölgelere ekilir. Bu işlem tamamen kişinin barındırdığı köklerle alakalı olduğundan saç, sakal, bıyık gibi ekimlerde net fiyat vermek mümkün değildir. Fiyatı belirleyen etkenler arasında greftlerin yanında ekim yapılan alanın büyüklüğü de vardır. Fakat ekim fiyatı ortalama 3.000 Türk lirasından başlar ve ekim tekniğine, köklere ve ekim alanına bağlı olarak bu fiyat 5.000 Türk lirasına kadar çıkar.
Bıyığın protezi ve yapayı bulunmaz.