DHT Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?

DHT Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?

DHT, saç dökülmesi nedenleri arasında gösterilen bir hormon çeşidi olarak bilinmektedir. Örneğin DHT hormonunun vücutta fazla miktarda ya da az miktarda üretilmesi, bazı olumsuz durumlara neden olabilmektedir. Bu olumsuz durumlar arasında saç dökülmeleri de yer almaktadır. Erkeklik hormonu olarak da bilinen DHT hormonun seviyesinin ayarlanması, saç dökülmelerinin önüne geçilmesini sağlamaktadır.

DHT Hormonu Nedir?

DTH Hormonu Nedir?

Esasen bakıldığında DHT hormonu erkeklik hormonu olarak bilinmektedir. DHT hormonu, erkeklerin vücutlarında bulunan bir hormon ile testesteronun birleşmesiyle oluşmaktadır. DHT hormonunun erkek vücudunda etkisi, doğum anından itibaren ortaya çıkmaktadır. Doğum ile üretilmeye başlayan hormon, belli bir yaşa kadar üretilmeye devam etmektedir. DHT’nin üretim aşamasında bazı olumsuzluklar yaşanabilmektedir. Miktarının az ya da fazla üretilmesi, bu olumsuzluklar arasında gösterilmektedir.

DHT hormonu miktarı, erkeksi özelliklerin ortaya çıkışında yüksek miktarda etkilidir. Bu erkeksi özellikler içerisinde vücut kılları da yer almaktadır. Bu anlamda DHT’nin az ya da çok üretilmesi, vücut kıllarının miktarında bazı değişimlere yol açabilmektedir.

DHT hormonu, belli bir yaşa kadar üretilmeye devam etmektedir. Genellikle yaşlılık döneminde üretimi sonlandırılan hormon, etkisini kaybetmektedir. Hormonun üretiminin bitmesi, kişiden kişiye göre farklı yaşlarda gerçekleşebilmektedir. DHT hormonu, etkisini yitirene kadarki süreç içerisinde dengeli bir şekilde üretilmelidir. Dengeli olarak üretilemeyen hormon, bazı olumsuz durumların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu durumlar arasında ilk sırada ise saç dökülmeleri yer almaktadır. Bu nedenle, DHT hormonu miktarı için belirlenmiş olan bir standart bulunmaktadır. Bu standarttın aralığı içerisinde DHT hormonu üretimi sağlanmalıdır.

DHT Hormonunun Vücuttaki Görevi

DHT hormonunun vücutta belli başlı görevleri bulunmaktadır. Anne karnında üretilmeye başlanan DHT hormonu, erkek vücudunda pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. DHT hormonunun kullanıldığı alanlar şu şekilde sıralanabilmektedirler;

  • Erkeklerin vücutlarında fetal gelişim evreleri ve embriyonik gelişim evreleri bulunmaktadır. Bu evrelerde, DHT hormonu görev almaktadır. Evrelerdeki gelişim sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi, DHT hormonu ile sağlanmaktadır.
  • Erkeklerin anne karnındaki fetüs hallerinde erkeklik organları oluşmaya başlamaktadır. Bu evrede, erkeklik organı oluşumunda DHT hormonu görev almaktadır.
  • Erkeklerde cinsel organ gelişiminde DHT hormonu etkilidir. Cinsel organın sağlıklı bir şekilde işlev görmesi, DHT hormonu ile mümkündür.
  • Anne karnındaki fetüsün cinsiyeti, DHT hormonu ile belirlenebilmektedir.
  • Erkeklerin ikincil cinsiyet özellikleri, ergenlik döneminde oluşmaktadır. Bu dönemde genellikle sesin kalınlaştığı, bıyık ve sakal çıktığı, kas kütlesinin arttığı görülmektedir. Tüm bunlara ek olarak, cinsel organ gelişimi de görülmektedir. Bu ikincil cinsiyet özelliklerinin ortaya çıkmasında DHT hormonu görev almaktadır.
  • Erkeklerde prostatta yer alan ve devamlılığının sağlanması gerektiği dokular bulunmaktadır. Bu dokuların devamlılığının sağlanmasında DHT hormonu yer almaktadır.
  • Erkeklerde sperm üretimi sırasında DHT hormonu kullanılmaktadır. Spermlerin aerobik kapasiteye ulaşmaları sağlanmaktadır.

Görüldüğü üzere DHT hormonunun erkeklik özellikleri üzerinde çok büyük bir etkisi bulunmaktadır. Bu etki, fetüs döneminde ortaya çıkmakta ve uzunca bir süre devam etmektedir. DHT hormonunun salgılanmasına meydana gelen değişimler ise erkeklik özelliklerinin de değişmesine yol açmaktadır. Bu anlamda saç dökülmesi, prostat büyümesi, akne gibi sorunlar oluşabilmektedir. Özellikle saç ve kıl dökülmesine sıklıkla rastlamaktadır. Bu anlamda saç dökülmesini önlemek için pek çok yöntem geliştirilmiştir.

DHT Hormonu Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir?

DHT Hormonu Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir?

DHT hormonu, erkek vücudunda belirli standartlar arasında üretilmesi gereken bir hormondur. Bu nedenle DHT hormonunun fazla ya da az üretilmesi, bazı olumsuz durumlara neden olmaktadır. DHT hormonunun fazla ya da az salgılanması ile ortaya çıkan istenmeyen durumlar şunlardır;

  • DHT hormonunun saç kökleri ile olan bağı, saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Saç köklerinin DHT hormonuna olan duyarlılığı, belirli bir referans değeri arasında bulunmalıdır. Bu aralığın dışına çıkıldığı durumlarda saç dökülmeleri gözlemlenmektedir.
  • DHT hormonu, bazı durumlarda çok az miktarda üretilmektedir. DHT’nin çok az üretilmesi ile birlikte erkeklerde az kıl çıkmaktadır. Bu nedenle kılsızlık, kıl çıkışının azalması, DHT hormonu ile bağlantılı olarak incelenmektedir.
  • DHT hormonunun bazı durumlarda da çok fazla miktarda üretilebildiği görülmektedir. Bu durumda ise, erkeklerde fazla miktarda kıl çıkışı görülmektedir.
  • Erkeklerdeki prostat gelişiminde DHT hormonu görev almaktadır. İyi huylu prostat büyümesi de DHT hormonunun neden olduğu durumlardandır.
  • Alopesi veya saç derisinde ya da ciltte görülen akne problemlerine neden olabilmektedir. Özellikle irinli ve büyük aknelerin, DHT hormonunun seviyesindeki dengesizlikten meydana geldikleri bilinmektedir.

DHT hormonunun az ya da çok miktarda üretilmesi bu gibi pek çok olumsuz durumu oluşturmaktadır. Bu nedenle DHT hormonu miktarının, belirlenen referans değeri arasında kalması gerekmektedir. DHT hormonunun değeri, kan testi ile ölçülebilmektedir. Fazla ya da az olması durumunda gerekli tedaviler uygulanmaktadır. Özellikle DHT, saç dökülmesi engelleme amacı ile uygulanan yöntemler ile bilinmektedir.

DHT Hormonu, Saç Dökülmesini Nasıl Etkilemektedir?

DHT, saç dökülmesi üzerinde fazlaca bir etkiye sahip olan hormonlar arasındadır. Erkeklerin saç ya da vücut kılları, folikül denen yapılardan çıkmaktadırlar. Foliküller, birer kapsüle benzetilmektedirler. Her birinin içerisinde bir adet saç ya da vücut kılı yer almaktadır. Saçların kesilmesi ya da kazıtılması ile birlikte aynı folikülden tekrar uzadıkları görülmektedir. Foliküllerin içerisinde bulunan kılların belirli bir uzama evresi bulunmaktadır. Genellikle 2-5 ay arasında uzama evresinde bulunmaktadırlar. Bu evrenin sonra ermesi ile birlikte dinlenme evresine geçmektedirler. Sonrasında ise dökülme evresi başlamaktadır. Bu durum, bir kılın yaşam döngüsü olarak görülmektedir. Bu döngünün süresinin kısaltılması, DHT hormonu miktarı ile ilişkilidir. Bu nedenle de DHT hormonu, saç dökülmesini etkileyen başlıca faktörlerdendir.

DHT Hormonunu Dengelemek İçin Neler Yapılabilir?

DHT Hormonunu Dengelemek İçin Neler Yapılabilir?

DHT hormonunun dengesiz üretimi, başta saç dökülmesi olmak üzere pek çok soruna yol açmaktadır. Saç dökülmesini engellemek ve diğer olumsuz durumların önüne geçmek, DHT’nin dengelenmesiyle mümkündür. DHT hormonu, genetik yatkınlık ile birlikte saçların dökülmesine neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçmek adına uygulanan bazı tedaviler bulunmaktadır.

DHT hormonunun dengelenmesi için pek çok yöntem kullanılabilmektedir. Bu yöntemler arasında; tropikal losyonlar, lazer ve terapik uygulamalar, PRP tedavisi yer almaktadır. Bazı yöntemler, belli bir miktara kadar DHT’nin dengelenmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda kişinin saç dökülmesine karşı genetik yatkınlığı da tedavide önemlidir. Bu yatkınlık tedavinin vereceği sonucu etkileyebilmektedir. Kişinin, saç dökülmesini önleme adına uygulayacağı tedavilerin yanı sıra, beslenmesine de dikkat etmesi gerekmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenme, saç dökülmelerini önlemek adına önemli bir adımdır.

Saç Dökülmesini Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Saç dökülmeleri; DHT hormonu miktarı, stres, genetik gibi faktörlere bağlı olarak oluşabilmektedir. Saç dökülmesine karşı yapılacaklar arasında ise, öncelikli olarak bir uzmana görünmek bulunmaktadır. Bazı durumlarda saç dökülmesi, vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. Aynı zamanda DHT hormonu gibi, bazı hormonların dengesiz üretimi de saç dökülmesi nedenlerindendir. Bu durumların belirlenebilmesi adına bir uzmana görünülmesi gerekmektedir. Bunlar dışında, saça besleyici maskeler yapmak ve doğru ürünler kullanmak da saç dökülmelerini önlemektedir. Sigara, alkol ve stres de saç dökülmesine neden olan etmenlerdendir. Bu zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve stres yapmamak da saçların dökülmemesini sağlayabilmektedir.

Related Articles

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR

Saç Ekim Merkezleri 2022

Saç Ekim Merkezleri sadece Türkiye'de değil aynı zamanda Dünyanın birçok noktasında da yer alan kliniklerdir. Saç Ekim Merkezleri belirli standartlara sahip olmakla birlikte bazı...

Saç Ekimi Fiyatları 2021 Güncel Liste (Tüm Merkezler)

Saç Ekimi Fiyatları Tüm Saç Ekim Merkezleri Saç ekimi fiyatları, Türkiye’de de diğer ülkelerde olduğu birçok kritere bağlı olarak değişmektedir. Bir başka deyişle, yaşadığınız şehir,...

POPÜLER KONULAR

Muttalip Keser Saç Ekimi Şikayetleri, Yorumları ve Fiyatları

Muttalip Keser Saç Ekimi Fiyatları Dr. Muttalip Keser saç ekimi fiyatları greft başına belirlenmiştir ve saç ekimi fiyatları greft başına 3,5€ olarak görülmektedir. Dr. Muttalip...