Ekilen Saçlar Dökülür Mü?
Saç ekimini düşünen her kişinin aklında birçok soru vardır. Ne zaman ektirmeliyim, nasıl ektirebilirim, yan etkisi var mı sorularının yanında gelen sorulardan biri elbette ki saç ekiminden sonra saçın dökülüp dökülmeyeceğidir. Bu durum herkes için hassas noktadır. Saç ekiminden sonra ekilen saçlar dökülür mü sorusu aklınızı karıştırmamalıdır. Bu sorunun detaylı bir şekilde yanıtını yazımızda bulabileceksiniz.
Saç Ekiminden Sonra Ekilen Saçlar Dökülür Mü?
Saç ekimi işlemlerinde, saç olmayan alan için alınan saç kökleri, genelde kelliğin nedeni olarak bilinen DHT hormonuna karşı dirençli olduğundan, ekilen saçlar dökülmez. Çevresel sebeplerden kaynaklı bir etken yaşanmadığı süre boyunca da ekilen saçlar dökülür mü sorusunun cevabı elbette ki hayırdır.
Ekim işlemlerinde kullanılan donör bölge, iki kulak arasında kalan ense bölgesi, DNA özellikleri sebebiyle dökülmeye karşı dayanıklıdır. Bu sebeple ekilen saçlar, ense bölgesinde, bulundurdukları genetik özelliklerini, ekim sonrasında büyük oranda devam ettirirler. Ayrıca saç ekimi yaptıran kişinin iki kulak arasında kalan ense bölgesinde saçlar kimi zaman, farklı sebeplerden kaynaklı olarak dökülme ve seyrekleşme yaşanabilir. İstisnai bir durum da genellikle yaş almayla birlikte ortaya çıkar fakat kellik ile sonuçlanmaz. Yalnızca ekim yapılan bölgede hafif dökülmeler ve açılmalar olur. Bazı saç ekimlerinden sonra da saç ekimi sonrası ekimin tutmamasından dolayı dökülme yaşanabilir.
Saç ekimi sırasında uygulanan iki yöntem vardır. Bu yöntemlerden hangisi uygulanırsa uygulansın normal şartlar altında ekilen saçta dökülme yaşanmaz. Bu teknikler dışında saç ekimi için dökülmeye karşı da kesin çözüm olan yöntemler vardır. Bu yöntemler hakkında doktorunuzla ayrıntılı olarak konuşmalısınız.
Fakat bu duruma ek olarak çevresel etkenler sonucuyla ekilen saçlar dökülebilir. Stres, düzensiz saç bakımı, beslenme alışkanlığındaki yanlışlık gibi çevresel etkenler sebebiyle saçlar seyrekleşebilir ya da dökülebilir. Bu durumlara ek olarak yaş ilerledikçe de saçlarda seyrekleşme ve dökülme olabilir.
Saç Dökülmesi Kaç Yaşında Başlar?
Erkeklerde saç dökülmesi hormonların bu duruma karşı fazla koruması olmadığı için genelde 15 ile 17 yaşları arasında başlar. Kadınlarda bulunan östrojen hormonu, düzgün salgılandığında saç dökülmesini engelleyecek etkiye sahiptir. Bu sebeple kadınlarda saç dökülmesi daha geç başlar. Burada bahsedilen saç dökülmesi başlama yaşı, sağlıklı ve vücudunda herhangi bir eksik bulunmayan insanlar için geçerlidir. Saçlarınız daha erken dökülmeye başladıysa doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
Saç Dökülmesi Kaç Yaşında Biter?
Saç dökülmesi şu yaşta tamamen biter diye bir yargıya maalesef ki varılamamakla birlikte erkeklerde 30 ile 40 yaş arasında kadınlarda ise 40 ile 50 yaş arasında dökülmenin yavaşladığı görülür. Bu yaşlardan sonra dökülme fark edilir derecede yavaşlamış olsa da saç çizgisi geriye doğru kayacaktır.
Fakat tüm bu saç dökülmesi durumları karşısında insanlar asla endişelenmemelidir. Çünkü gelişen saç ekimi ve protez saç uygulamaları sayesinde insanlar hiç olmadıkları kadar saçlı olabilmektedir.
Saç Ekimi Nasıl Olur?
Saç ekiminde uzmanların tercih ettiği birçok yöntem vardır. Uzman doktor, bu yöntemlerden hangisini tercih ederse etsin ekim yaptıracak kişi ekilen bölgede herhangi bir yapaylık olmayacağını, saçlarının doğuştanmış gibi görüneceğini bilmelidir. Ayrıca ekilen saçların rengi de kişinin ten rengine ile uyumlu olup, saçlı kısım ile aynı olacaktır. Bu sebeple herhangi bir estetik kaygı duyulmamalıdır. Ayrıca bu teknikler dışında kalan yöntemler de yapay saç ekimi ve protez saç ekimidir. Bazı hastalarda saç ekimi yerine bu yöntemleri seçmek isteyebilir.
Yapay Saç Ekimi Tekniği
Sentetik saç ekimi de denmektedir. İçerisinde gerçek ve sentetik saç bulunan peruk, hastanın kafa derisine cerrahi yöntemlerle yerleştirilir. Yapay saç ekimi sırasında genelde kişinin kendi saçından alınan örneklerle oluşturulan saç tercih edilmektedir. Bu ekim işlemi fue tekniği ile yapılmaktadır. Hastaya lokal anestezi uygulanmaktadır.
Ekim sonrasında bölge ortalama 1 ay içerisinde büyük oranda iyileşme göstermektedir. Fakat ekim sonrası yeni saç çıkması 1 yılı bulur. Yapay saç ekimi işlemi 1970’lerden beri dünya genelinde uygulanmaktadır. Yapay saçla karıştırılan protez saç yöntemi de ülkemizde çokça uygulanan bir yöntemdir.
Yapay saç ile ilgili daha fazlası için Yapay Saç Ekimi hakkında merak edilen tüm detayları verdiğimiz yazımızı okuyabilirsiniz.
Protez Saç Tekniği
Uzmanların %100 insan saçından yaptıkları üretimdir. İnsan saçının dokusundan geliştirilir. Üretilen saçlar kuvvetli bir yapıştırıcı ile seyreklik olan ya da hiç saç olmayan bölgelere yapıştırılır. Bu işlemde herhangi bir anestezi ya da cerrahi müdahale uygulanmaz. Bu işlem saç ekim yöntemlerinden daha kullanışlıdır çünkü hasta görünüşünden memnun kalmadığı takdirde saçı çıkarttırabilir.
Protez saç işlemi çokça saç dökülmesi yaşayan ya da kellik derecesine gelenlerde uygulanabilir. Bu uygulamada yaş ve cinsiyet ayrımı gözetilmez. Fakat yine de ilk çocukluk çağındakilere yapılmamaktadır. Ayrıca saç derisinde egzama, sedef gibi tekrar edebilir hastalığı olanlara yapılmamaktadır.
Protez Saç Fiyatları 2020 ve Protez Saç Bakımı ile ilgili hazırladığımız yazımızda, protez saç ile ilgili daha fazla ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.