Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar?
Saç ekimi kelliğe karşı geliştirilmiş en etkili cerrahi yöntemdir. Saç klonlama üzerine hala çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmalar sonlanıncaya kadar en etkili yöntemler arasında bulunan saç ekimine dair insanların pek çok sorusu bulunuyor. Bunlardan biri de ekilen saçlar ne zaman çıkar oluyor. Çünkü herkesin istediği gür ve sağlıklı saçlara, saç dökülmesi yaşayanlar daha kısa sürede kavuşma isteyebiliyor. Ancak saç ekimi her ne kadar kesin bir çözüm olsa da saçların normal döngüsüne kavuşması belli bir süreç gerektiriyor.
Kellik özellikle erkekleri etkilene bir çeşit cilt sorunudur. Testesteron hormonunun sebep olduğu kellik durumu, artık çaresi olan sıkıntılardan biridir. Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde kelliğe dair yapılan onlarca farklı çalışma ve uygulana onlarca farklı teknik bulunmaktadır. Bunlar arasında en sık kullanılan ise DHI, FUE, FUT ve tıraşsız saç ekim teknikleridir. Bu teknikleri birbirinden ayıran ise kullanılan teçhizat ve teknolojilerdir. Bazılarında iğne kullanılırken, bazılarında ince uçlu mikro cihazlar tercih edilmektedir. Ancak ortalama olarak her teknikten sonra hastayı bekleyen süreç değişmemektedir. İşte saç ekiminden sonra, hastanın merak ettiği sürece dair her ayrıntılar.
Ekimden Sonraki Birkaç Hafta
Aslında ekimden sonraki birkaç hafta hastanın iyileşmeye başladığı haftadır. Ancak ilk günler hasta oldukça yorgun olabilir. Bunu sebebi uygulama esnasında alınan lokal anestezi ve sedasyondur. Hasta ilk birkaç gün bu uygulamalar sebebiyle sersem olacağı için dinlenmesi önerilir. Ayrıca ekim yapıldıktan birkaç gün sonra söz konusu bölgede kabuklanma ve kabuklanmaya bağlı kaşınma meydana gelecektir. Hastanın kesinlikle donör bölgeyi ve ekim yapılan bölgeyi kaşımaması gerekmektedir.
Saç ektiren herkes için uzman hekimin reçete ettiği bazı vitaminler bulunur. Bu vitaminler özellikle de hastanın kendisini hemen toparlaması ve kaybettiği eforu geri kazanması için çok önemlidir. Hastanın hekim kontrolünde aldığı bu vitaminler eksiksiz şekilde her gün kullanması gerekmektedir. Ayrıca hasta et, tavuk, balık, yumurta gibi besinleri mutlaka öğünlerine eklemelidir. Mümkünse sigara ve alkolden uzak durmalı ve stresi de hayatından çıkarmalıdır.
Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkmaya Başlar?
Saç ekiminden sonraki süreci beklemek hastaları sabırsızlandırıyor. Ancak unutulmamalıdır ki saç ekimi de belli bir sabır gerektiren işlemlerdendir. Kesin çözüm odaklı olsa da hastanın saçlarının tamamının çıktığını görmesi için 1 yılın geçmesi gerekebilmektedir.
Ekilen saçlar ne zaman çıkmaya başlar sorusu aslında kişiden kişiye de değişebilmektedir. Bunu etkilene onlarca farklı neden vardır. Bunlar;
- Ekim yapan doktorun deneyim ve uzmanlığı,
- Saçların çıkış yönü,
- Saç köklerinin sağlamlığı,
- Ekim yapılan alan,
- Kişinin yaşam kalitesi,
- Beslenme ve uyku düzeni,
- İlaçların düzenli kullanılıp kullanılmadığı,
- Saçlara uygulanması gereken bakımların yapılıp yapılmadığı,
Kişi ne kadar iyi beslenirse, kendine verilen vitaminleri ne kadar düzenli kullanırsa ve saç bakımına ne kadar özen gösterirse, ekilen saçlarının çıkma hızı da o ölçüde artacaktır. Pek çok hasta kendisine operasyon sonrasında verilen ilaçları günü gününe kullanmamaktadır. Oysa bu ilaçlar ekilen saç köklerinin gelişip büyüyebilmesi için çeşitli vitaminler içermektedir. Bu nedenle doktorun tavsiyelerinden çıkmamak gerekmektedir.
Şok Dökülme
Şok dökülme hastaları çok korkutan bir süreç olsa da aslında hayli doğal bir döngüdür. Bu dökülme ekimden 1 ay sonra başlayacaktır. Birkaç gün içinde ekilen tüm greftler dökülecektir. Bu aslında ekilen greftlerin normal seyrine kavuşması için gerekli olan normal bir süreçtir. Aslında ilk iyileşme süreci olarak da adlandırılmaktadır.
Ekilen Saçlar Nasıl Daha Hızlı Uzar?
Elbette herkes ekilen saçlarının hızlıca uzamasını ve kellikten kurtulmak ister. Çünkü saç hem erkekler, hem de kadınlar için çok önemli bir aksesuardır. Hastanın ekim sonrasında dikkat edeceği birkaç adım ile ekilen saçlarının büyümesini hızlandıracağı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Ayrıca bu adımlara dikkat ederek, ekilen saçların daimi olması da sağlanabilir. İşte bu adımlar;
- Sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak,
- Uygulama sonrasında doktorun verdiği şampuan ve solüsyonları düzenli bir şekilde uygulamak,
- Doktorun tavsiyesi olmadan çeşitli kürler ya da yağlar ile bakım yapmamak, doğal içerikli olmayan şampuanlar kullanmamak,
- Stresten uzak durmak,
- Düzenli ve dengeli, protein ağırlıklı beslenmek,
- Saç spreyi ya da şekillendirici benzeri jöle kullanmamak,
- Saçları besleyen vitamin ve mineral takviyeleri kullanmak,
Aslında hastayı ekimden sonra başka bir hayat tarzı bekliyor demek de mümkündür. Ancak iyileşme sürecini hızlandırmak için bu adımlara dikkat etmek son derece önemlidir. Ayrıca saçın uzama hızını etkileyen diğer bir etken de donör bölgedir. Yani donör bölge olarak ense seçildiyse 1 yıla kadar saçlardaki uzama gözle görülebilir. Ancak donör bölge ense dışında, kol, bacak ya da göğüs ise bu durumda ekilen saçların uzama hızı değişkenlik gösterecektir.
Ekilen Saçların Normal Döngüye Kavuşması
Aslında ekilen saçların normal döngüye kavuşması demek, ekilen saçların tıpkı diğer saçlar gibi uzaması ve tıraş gerektirecek kadar büyüme göstermesi demektir. Ayrıca ekilen saçların kalınlaşması ve sağlıklı görünmesi de bu doğal süreç içerisindedir. Ekilen saçların çıkış yönü hekim tarafından çok iyi belirlenmelidir. Aksi halde kişinin saçlarında doğal bir görünüm söz konusu olmayacaktır.
Hastanın ilk iyileşme süreci şok dökülme ile biter. Sonrasında ekilen saçlarda 1 – 2 cm kadar büyüme görülür. Ancak bu saçlar cansız ve hala sönük görünecektir. Saç köklerinin güçlenmesi için yaklaşık 1 yıllık bir sürece ihtiyaç vardır. Bu da doğal döngü ya da normal döngü olarak adlandırılan kısımdır. Bu süreç sona erdiğinde artık saçlarda bütünlük oluşmuş olacaktır.
Saç ekimi sonrası süreçte yapılması gerekenler hakkında daha detaylı bir yazımız olan Saç Ekiminden Sonraki Süreç İçinde Ne Yapmak Gerekir adlı yazımızı okumanızı öneririz.