Saç Analizi Nedir ve Neden Yapılmalıdır?
Saç analizi, saçtan az miktar örnek alınarak uygulanan derinlemesine analizdir. Bu analizde kişinin sahip olduğu hastalıklar varsa bunlar ortaya çıkarılabilir. Diğer taraftan ise kişinin vücudunda bulunan vitamin ve minerallerin miktarları da bu analiz sonucunda ortaya konmaktadır. Ayrıca kişinin kullanması gereken saç ürünleri de bu analizler sonucunda öğrenilebilir. Saçında ve saç derisinde sıkıntı olan veya olmayan herkes bu analizi yaptırabilmektedir. Saç, insan doğduğu andan öldüğü ana kadar kendinde olan ve aynı duran bir madde olduğundan saç analizini yaptırmak için belirli bir yaşa gerek yoktur.
Ayrıca bazı internet sitelerinde de online saç analizi yaptırabilirsiniz. Online analiz yönteminde kendiniz ve saçınızla ilgili birkaç soruya ayrıntılı olarak cevap vermeniz yeterli olacaktır. Saç analizi, bir saç numunesinin kimyasal analizini ifade edebileceği gibi aynı zamanda mikroskobik analiz veya karşılaştırmayı da ifade edebilir.
Saç Analizinin Önemi ve Saç Ekimi ile İlişkisi
Saç analiziyle saç köklerinde ve saç derisinde bulunan tüm sorunlar ortaya çıkmaktadır. Hassas deri, kızarıklık, sivilce, akne, yağlanma, kopacak durumdaki saçlar, saçkıran, aşırı tüylenme ve benzeri rahatsızlıklar, bu analiz sonucu belirlenebilir. Ayrıca vücutta eksikliği veya fazlalığı bulunan vitamin ve mineraller de saç analiziyle belirlenebilen diğer şeylerdir. Bu analizi yaptırarak tüm bu rahatsızlıkları eğer varsa öğrenebilir ve bu rahatsızlıklara göre uygun tedavi yöntemlerine başlayabilirsiniz.
Saç analizi, saç ekimi uygulamalarından önce de yapılması gereken bir durumdur. Saç ekimi yaptıracak bir kişi, saç analizi sayesinde bu operasyona ne kadar uygun olduğunu anlayabilmektedir. Saç ile ilgili tüm durumlar tespit edileceği için saç ekimi operasyonunda uzman tarafından izlenecek yol öğrenilmiş olacaktır. Bu analiz yaptırıldıktan sonra hastaya uygun olan saç ekimi tedavisine karar vermek çok daha kolay olmaktadır.
Saç Analizi İçin Yapılan Fiziki Muayene
Saç analizi için fiziki muayenede öncelikle saç derisi yakından incelenir. Bu inceleme sırasında hastadaki saç dökülmesinin tipine ve çeşidine, hastanın saçının yapısına ve çapına bakılır. Bu yapılan fiziki saç muayenesi esnasında aynı zamanda hastanın vücut kıllarının durumu da yakından incelenir. Saç analizi için yapılan fiziki muayene sırasında uygulanan bazı testler de saç dökülmesi probleminin tanısını belirlenmesinde yardımcı olmaktadır. Yapılan bu fiziki muayeneleri şu şekilde sıralayabiliriz.
a) Saçın Çekilmesi
Saçların çekilmesi saç analizinde yapılan fiziki yöntemlerden bir tanesidir. Hastanın saçlarının kibarca çekilmesi ile uygulanan bir yöntemdir. Bu saçın çekilmesi işlemi ise şu şekilde gerçekleşmektedir. Hastanın belli bir miktarda saç teline sahip olan saçları nazikçe tutulup çekilir. Bu işlemi birden fazla yapmak bu noktada daha gerçekçi sonuçlar verecektir. Bu test için ise sonuç şu şekilde anlaşılır. Eğer mevcut saçınızda bir sorun yoksa saçları tutup çeken uzmanın eline cüzi miktarda saç teli gelir. Eğer bu yöntemle ele gelen saçların miktarı çok ise o zaman bir problem olduğu gözlemlenebilmektedir.
b) Saç Yıkama Analizi
Saç analizlerinden biri olarak karşımıza çıkan saç yıkama analizi gayet başarılı sonuçlar veren bir analiz yöntemidir. Bu yöntemi uygulamak için ise minimum 5 gün yıkamadığınız saçlarınız yıkayacağınız zaman su giderini bir tıpa ile tıkamanız gerekecektir. Bunun yıkamanın sonucunda ise saçınızdan dökülen saç tellerini toplanıp incelemeye alınacaktır.
c) Saç Dökülmesi Ölçekleri
Saç ekimi işlemlerini araştıran he insanın karşısına çıkan saç bir terim bulunmaktadır. Bu terim Norwood terimidir. Norwood ölçeği 90lı yılların sonunda erkek tipi saç dökülmelerini sınıflandırmak için ortaya çıkmış bir skaladır. Kadınlar için ise Norwood ölçeği yerine Ludwig ölçeği kullanılmaktadır. Saç analizi yapıldığı sırada dökülmenin hangi evrede olduğunun daha rahat anlaşılması için bu ölçekler büyük önem teşkil etmektedir.
d) Dökülen Saçları Toplanması
Saç analizlerinde en son yöntem olan toplanma yöntemi hasta tarafından evde yapılabilen bir yöntemdir. Hasta bu yöntem için tam 7 gün boyunca eksiksiz bir şekilde dökülen saçlarını toplamalıdır. Bu 7 günün sonunda toplanan saçlar sayılır ve toplanan gün sayısına bölünerek bir değer ortaya konulur. Bu yöntem kolay ve evde uygulanabilir bir yöntem olsa da pek tercih edilmez. Bunun en temel sebebi ise hasta evde dökülen saçlarını takip etmede aksaklıklar yaşayabilir ve evden çıktığı zaman dışarıda gerçekleşecek olan bir dökülme sonucu o dökülen saçını toplayamayabilir.
Saç Analizi Yaptırmanın Avantajı Var Mı?
Saç analizi öncesinde de belirttiğimiz gibi her yaştan insanın yaptırabileceği bir durumdur. Saç analizi yaptırmanın bizlere sunduğu belli başlı avantajlar bulunmaktadır. Laboratuvar ortamında yaptırılan saç analizi, vücudumuzla yani sağlığımızla ilgili bizlere önemli bilgiler verebilir. Herhangi bir vitamin eksikliği varsa bunu saptayabilir ve bu sayede uzman yardımı ile ek vitamin takviyeleri alarak bu eksiklikleri giderebiliriz. Bunun dışında eğer hali hazırda saçımızda bir rahatsızlık, hastalık bulunuyorsa bunun nedenini saptayabilir. Bu sayede de hastalığın henüz ilk evrelerinde uygun tedavi yöntemlerine başlamamıza olanak sağlar.
Saç Analizinin Diğer Kullanım Alanları
En yaygın kabul gören kullanımı adli toksikoloji ve çevresel toksikoloji alanlarındadır. Çevresel toksikoloji alanındaki bu saç numunelerinin analizi uygulamaları giderek artmaktadır. Çeşitli alternatif tıp alanları gerek adli toksikoloji gerekse çevresel toksikoloji için çeşitli saç analizleri kullanırlar. Ancak bu kullanımlar tartışmalıdır, gelişmektedir ve standart değildir. Genelde teknolojinin ilerlemesine bağlıdır.
Alternatif tıptaki saç analizinde saç örneğindeki mineral ve metal seviyeleri analiz edilir. Alternatif tıp savunucuları bunun mineral eksikliklerini, ağır metal zehirlenmelerini teşhis etmelerine izin verdiğini ve otizm gibi durumlardan etkilenen kişilerin anormal saç testi sonuçlarına sahip olduklarını belirtmektedir. Fakat bu durum tescillenmiş değildir.
Saç numunelerinin analizi, çevresel toksikolojide de kullanılmaktadır. Bu numunelerin analizi, hava, toz, tortu, toprak ve su, gıda ve toksinlerin çevreye maruz kalmasından sonra sağlığa zararlı toksik maddelerin varlığı için bir ön tarama yöntemi olarak birçok avantaja sahiptir. Bunun avantajları arasında non-invazivlik, düşük maliyet ve potansiyel olarak etkileşime giren çok sayıda toksik ve biyolojik olarak gerekli elementi ölçme kabiliyeti bulunmaktadır. Bu nedenle yapılan analiz, bireylerin davranışsal veya sağlık sorunlarına bağlı zehirleri emip emmediğini görmek için giderek artan bir ön test olarak kullanılmaktadır.
Mesleki, çevresel ve alternatif tıbbın bazı dallarında tarama veya teşhise yardımcı olmak için bir araştırma yöntemi olarak kullanılmıştır. Saç, saç örneğindeki mineral ve metal seviyelerini inceleyerek örneklenir, işlenir ve analiz edilir. Sonuçları kullanarak, uygun bir muayene veya test protokolünün bir parçası olarak, uygulayıcılar toksik maruziyet ve ağır metal zehirlenmesi taraması yaparlar.