Saç Dökülmesi İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Saç dökülmesin çok geniş bir çeşitliliğe sahip nedenleri bulunur. Bununla birlikte saç dökülmesinin hızlandığını fark ettiğinizde, bunun bir soruna dönüştüğünü anladığınızda başvuracağınız uzman bir dermatologdur. Dolayısıyla Saç dökülmesi için hangi bölüme gidilir? Sorusunun yanıtı Dermatolojidir. Hastanelerin Devlet ve Özel kurum olmalarıyla ilgili yapılanmaları gereği, bu bölümlerin isimleri de değişiklik gösterebilir. Örneğin bir Kamu Hastanesinde Cildiye ya da Deri ve Zührevi Hastalıklar bölümü olarak adlandırılır. Özel Hastanelerde de aynı isimle tanımlandığı gibi, Cildiye ve Dermatoloji olarak da adlandırılabilir.
Saç dökülmeleri, cilt rahatsızlığı sınıfına girdiği için, Tıp biliminde cildiye uzmanları yani dermatologlar tarafından tanı ve tedavisi uygulanan bir sorundur. Dermatologlar, saç dökülme nedenlerinize bağlı olarak, farklı birimlerde tedavilerin gerçekleştirilmesi sizi yönlendirebilir. Ancak nedenlerin belirlenmesi ve tanının konulmasını dermatoloji bölümü gerçekleştirir.
Ne Zaman Uzmanlara Başvurmalıyız?
Saç dökülmeleri, yaşamımız boyunca sürekli gerçekleşen olağan bir durumdur. Her gün 50-60 saç kılının kaybı, yerlerine yenisinin çıkmasıyla birlikte gerçekleşen, olağan bir döngüdür. Bu sağlıklı bir kişinin sürekli yaşadığı bir durumdur. Dolayısıyla yastığınızda, saçlarınızı tararken döküldüğünü gördüğünüz ya da tarakta biriken saçlar, herhangi bir soruna işaret etmiyor olabilir. Saçlarınızın güçsüzleştiği, saç derinizde kaşınma, kızarıklık, sivilce ve buna paralel dökülmenin artması, saçlarınızın seyrekleştiğinizi hissettiğiniz durumlar, ellerinizle saçlarınızı çekmeye çalıştığınızda elinizde bir tutam saç kalması, saç dökülmelerinin günlük 50-60 dan daha fazla olduğunu düşündüğünüz durumlarda, mutlaka hemen bir uzmana başvurmanız gereklidir. Saç dökülmelerinde gerçekleştirilen erken teşhis ve buna bağlı tedaviler, dökülmelerin engellenmesi, yavaşlatılması ve tedavilerin gerçekleştirilmesinde, diğer tüm hastalıklar gibi çok büyük avantaj oluşturur. Böyle durumlarla karşılaşıldığında akla gelen ilk soruda Saç dökülmesi için hangi bölüme gidilir, oluyor. Bu tür durumlarla karşılaştığınızda, hastane ve sağlık kuruluşlarında ki, cildiye ya da dermatoloji bölümlerine başvurmanız gerekiyor.
Şikayetlerinizin türüne paralel bir şekilde gerçekleştirilecek tetkikler, saç dökülmesinin olup olmadığı, ne boyutta olduğu, neden kaynaklandığı? gibi soruların uzman tarafından yanıtlanmasını sağlayacaktır. Tespit edilen nedene göre doğrudan tedaviler uygulanabildiği gibi, farklı sağlık sorunları nedeniyle dökülmelerin gerçekleşiyor olması durumunda, farklı birimlere tedavi amacıyla yönlendirilebilirsiniz. Kansızlık, dengesiz ve yanlış beslenme, başka sağlık sorunları gibi nedenler, Diyetisyen, hematoloji ve şüphelenilen sağlık sorununuza göre ilgili bölüme sevk edilmenize sebep olabilir.
Saç Dökülmesine Karşı Alınacak Önlemler
Saç dökülmelerinin erkelerde olası nedenlerinin en güçlüsü kalıtsal faktörlerdir. Kadınlardaysa en güçlü neden menopoz dönemi ve yaşanan hormonal bozukluklardır. Bunun dışında da pek çok neden saç dökülmesinin hızlanması, kalıcı dökülme gibi sorunlara neden olabilir. Yanı sıra çeşitli sağlık sorunları nedeniyle yaşanan geçici dökülme fazlalaşması durumuyla da karşılaşılabilir. Saç dökülmesi nedenleri arasında altta yatan çeşitli sağlık sorunları, yanlış ve dengesiz beslenme, sigara ve alkol kullanımı, stres, hava ve çevre kirliliği, yanlış bakım ve kozmetik malzeme kullanımı, saç temizliğine gereken özeni göstermemek gibi çok çeşitli sebepler bulunuyor.
Doğru Saç Temizliği ve Bakımı
Saçların herhangi bir bakım ürününe ihtiyaç duymaksızın, tüm vücudumuzda olduğu gibi bir döngü içerisinde kendisine ait bir sistemi bulunur. Belirli bir süreçte çeşitli mineraller, Vitaminler ve bileşenlerin saç derisiyle birlikte, saçlarımıza taşınması, belirli oranda ölen ve dökülen saç teli, yerine çıkan yenileri gibi bir döngü, sürekli olarak yaşanır. Saç derimizin sağlığı aynı zamanda saçlarımızın da sağlığı anlamına gelir. Saç dökülmelerinin yavaşlatılması ve hatta hiç yaşanmaması için, en sağlıklı saçlarda bile, haftada en az 2, en fazla 3 defa olmak üzere, gerekli temizlik sağlanmalıdır. Uygun şampuan veya sabun kullanımıyla gerçekleştirilecek bu yıkamalar, saç derimizde biriken tüm dış etkilerin temizlenmesini ve ihtiyacı olan oksijeni almasını sağlar.
Titiz veya temizliğine çok düşkün birinin, bir hafta içerisinde 3 den fazla saç yıkaması, aynı zamanda saç derimizde, saçlarımızın sağlığı için ihtiyaç duyulan yağ ve maddelerin de yıkanmasına neden olur. Bu durumda, saçlarımız gereken sağlıklı yapısını uzun süre koruyamaz ve çeşitli sorunlar ortaya çıkar. Öncelikle saçların zayıflaması ve devamında parkalığını ve canlılığını kaybetmesi sonuçları oluşur. Devamı halinde saç dökülmeleri sorunuyla karşılaşabiliriz. Saçların her gün yıkanması ya da haftada 3 defadan yıkanması zorunlu olduğunda, mutlaka saçlarımıza ihtiyacı olan bakımı dışarıdan bizim sağlamamız gereklidir.
Saç Şekillendiriciler ve Kozmetik ürünler
Saç şekillendiricilerin, jölelerin ve diğer kozmetik ürünlerin, mutlaka üzerlerinde önerilen kullanımına bağlı kalınmalıdır. Saç şekillendirici kullanıldığında, aynı gün içerisinde yıkanarak temizlenmesi büyük bir önem arz eder. Ancak aynı zamanda hafta da en fazla 3 defa saç yıkamanız gerektiği için, her gün saç şekillendirici kullanmak ve sonucunda yıkamak da saç sağlığınızı zamanla bozabilecek bir durumdur. Buna uygun bir kullanım alışkanlığı oluşturmanız önemlidir. Saç dökülmesinin yavaşlatılması için, kozmetik ürün kullanımı sırasında, mutlaka saç bakımı için uygun özelliklere sahip olduğundan emin olmalısınız.
Saç Dökülmesini Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler
Saç dökülmelerini azaltmak için öncelikli dengeli ve iyi bir beslenme alışkanlığına sahip olmanız gereklidir. Sigara ve alkol gibi bağımlılık yapan maddelerden uzak durmalı, sigara içilen ortamlardan da uzak kalmaya özen göstermelisiniz. Saç temizliğinizi aşırıya kaçmayacak bir şekilde haftada en fazla 3 defa olmak üzere bir düzene oturtmanız gereklidir. Aynı zamanda şampuan, saç şekillendirici, bakım ürünleri ve tüm kozmetik malzemelerin, içeriğinde doğal malzemelerin bulunmasına ve saç besleyici özellikte olmasına dikkat etmelisiniz.