Saç Dökülmesi Kaç Yaşında Durur?

Saç Dökülmesi Kaç Yaşında Durur?

Saç dökülmesinin ana nedenleri arasında demir eksikliği, stres, hormon bozukluğu, genetik ve mevsimsel değişikler öne çıkmaktadır. Ancak uzun süreli saç dökülmeleri daha ciddi hastalıklarından kaynaklanabilmektedir. Bu noktada saç dökülmesi yaşayan kişiler saç dökülmesi kaç yaşında durur ya da ne zaman sona erer sorularına sıklıkla yanıt aramaktadır.

Saç Dökülmesi Nedir

Saç Dökülmesi Nedir?

Öncelikle söylemek gerekirse sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunmaktadır. Yetişkinlerde yıkanma ve tarama nedeniyle günde 100 ile 150 arası saç telinin dökülmesi oldukça normal karşılanmaktadır. Genel olarak bakıldığında saçların ömürleri 3 faza ayrılmaktadır. Bunlar büyüme, dinlenme ve dökülme fazları olarak bilinmektedir. Fazların arasında süresi en uzun olan büyüme fazıdır.

Bu dönemde saç ortalama ayda 1 cm uzamaktadır. Bu fazın sona ermesinin ardından saç birkaç hafta sürecek olan dinlenme fazına girmektedir. Dinlenme fazı ise yaklaşık 2 ile 3 hafta sürmektedir. Bu dinlenme fazı ardından saçlar dökülme fazına girmektedir. Dökülme fazındaki saç, saç folikülü ile olan irtibatını kaybederek 2 ile 4 ay içerisinde dökülmektedir. Bu dökülme fazında saça dışardan gelen tarama, yıkama ve fırçalama gibi uygulamalar dökülmeyi hızlandırmaktadır. Dökülen bu saçların yerine saç folikülünden yeni saçlar çıkmaktadır. Bu süreç devamlı bir döngü halinde devam eder.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Bedenimizdeki her şeyde olduğu gibi saç telininde bir yaşam döngüsü mevcuttur. Araştırmalara göre her saç teli yaklaşık 6 yıla kadar yaşamaktadır. Bu sürenin ardından dinlenip dökülmektedir. Saç tellerinin bu şekilde dökülmesi az önce de belirttiğimiz gibi son derece doğal bir süreçtir. Ancak agresif bir şekilde gerçekleşen dökülmelerde ise nedenleri tespit edilip gerekeli önlemler alınması gerekmektedir. İşte bu dökülmeye sebep olabilecek nedenler;

  • Yanlış Beslenme
  • Genetik Etkenler
  • Hormonal Bozukluklar
  • Stres
  • İlaç ve Kimyasal Maddelere Maruz Kalma

Normal şartlar altında yetişkin bireylerde saç dökülmesi 2 ay sürmektedir. Aynı zamanda bu durum yıl içerisinde birkaç kez tekrarlanabilmektedir. Saç dökülmesi kaç yaşında durur sorusunun cevabından ziyade bu evrenin ne zaman sona ereceğinin cevabını vermek nispeten daha kolaydır. Ancak yılda 3 kez ve 2 aydan fazla süren saç dökülmesine dikkat etmek gereklidir. Dökülmedeki bu aşırılık birtakım ciddi hastalıkların işareti olabilmektedir. Dolayısıyla bu dönemde agresif dökülme mevcutsa bir uzman görüşü almak çok önemlidir. Unutmadan değinmek gerekir ki saç dökülmesine neden olan faktörlerin tedavi edilmesinin ardından 6 ila 12 ay sonrasında saçlar normal düzene dönebilmektedir.

Yanlış Beslenme

Yanlış Beslenme

Saç dökülmelerindeki birinci etken yanlış beslenme olarak karşımıza çıkmaktadır. Saçlarımızın da birtakım mineral ve vitaminlere ihtiyacı vardır. Bu mineral ve vitaminleri besinlerden karşılamaktadırlar. Dolayısıyla yanlış edinilen beslenme alışkanlığı saçların dökülmesinde çok önemli rol oynamaktadır. Düzenli bir beslenme alışkanlığı olmaması, aşırı uçta yapılan diyetler ya da karbonhidratlı gıdaları fazlaca tüketmek saç dökülmelerini tetikler. Düzenle bir beslenme alışkanlığı kazanmak saç dökülmesi problemlerinizi çözüme kavuşturmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda ekstra gıda takviyesi olarak mineral ve vitamin almak da oldukça fayda sağlayacaktır.

Genetik Kaynaklı Dökülme

Genetik Kaynaklı Dökülme

Saç dökülmelerinin temel nedenlerinden biri de genetik kaynaklı dökülmedir. Genetik kaynaklı dökülmeler erkek ve kadınlarda farklı bir şekilde ortaya çıkabilmektedir. Erkekler de görünen saç dökülmelerinin yaklaşık %50si genetik kaynaklıdır. Kalıtsal olarak görünen bu dökülmeler erkek tipi hormonlar ile alakalıdır. Yaşın ilerlemesi ile kellik kendini iyice göstermeye başlar. Bu gibi durumlarda saç ekimi, en birinci tedavi yöntemidir.

Belirttiğimiz gibi bu tarz bir dökülme erkekler de olduğu gibi kadınlarda da görülmektedir. Özellikle ailesinde kel olan kişiler varsa, kendisinde de dökülmelerin başlaması beklenir. Kadınlarda erkek tipi dökülme gözükebileceği gibi kadın tipi dökülme de gözükebilmektedir. Tedavi olarak kadınlarda da saç ekimi uygulaması yapılabilmektedir.

Hormonal Sorunlar

Saç dökülmesine sebep olan bir diğer faktör ise hormonal sorunlardır. Kişi kan testi yaptırıp sorunun kaynağını kolayca öğrenebilmektedir. Dermatoloji uzmanı ile beraber tedavi sürecine başlanmaktadır.

Stres ve Depresyon

Modern dünyanın en büyük problemleri arasında olan aşırı stres her türlü hastalıklara neden olduğu gibi saç dökülmelerinin nedenleri arasındadır. Bu aşırı stres sebebiyle yaşanan depresyonlar ve bu depresyonların tedavisi için alınan ilaçlar saç dökülmesi nedenlerindendirler. Dolayısıyla ünlük hayatınızda stresten olabildiğince uzak kalmak saç dökülmelerinizi durdurmak için atılmış güzel bir adım olacaktır.

İlaç ve Kimyasallara Maruz Kalma

Kanser hastaları aldıkları Kemoterapi ve ilaçlar neticesinde saç dökülmesi sorunuyla sıklıkla karşılaşmaktadır. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra dökülen saçlar tekrar uzayıp çıkacaktır. Bu dökülme için geçici bir dökülme de diyebiliriz.

Erkeklerde Saç Dökülmesi

Erkeklerde Saç Dökülmesi

Erkeklerde saç dökülmesi çok yaygın bir şekilde görülmektedir. Spesifik bir yaş aralığı vermek doğru olmasa da genellikle saç dökülmesi 20’li yaşların sonunda başlamaktadır. İlerleyen yaşlarda da dökülme şiddetine göre kendini belli bir yaşta tamamlamaktadır. Bazı erkeklerde 40lı yaşlar bazılarında ise 50li yaşlar dökülmenin sonlandığı zaman olarak görülmektedir. Erkeklerde görülen saç dökülmesinin genelde ana kaynağı DHT hormonu olmaktadır.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nasıl Anlaşılır

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Nasıl Anlaşılır?

Saç dökülmesi sorunu yaşayan erkekler dökülmelerin ana sebebini öğrenmek ister. Bunun için yapılabilecek en doğru yöntem ise kan testidir. Kan testi sonuçlarınıza göre dökülmenin erkek tipi mi ya da beslenmeye bağlı mı olup olmadığını kolayca öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda erkek tipi saç dökülmesi ekseriyetle alın bölgesinden başlamadığı için kolaylıkla fark edilebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta öncesinde de belirttiğimiz gibi saç dökülmesinin miktarıdır. Ayrıca saç dökülmesi mevsim geçişleri nedeniyle de kendini gösterebilmektedir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Kaç Yaşında Durur?

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Kaç Yaşında Durur?

Erkeklerin en merak ettiği diğer bir soru ise erkek tipi saç dökülmesi kaç yaşında durur sorusudur. Bilindiği üzere erkek tipi saç dökülmesi genellikle genetik kaynaklıdır. Dökülmeler bu bölgedeki saçların DHT hormonu etkilerine bağlı olarak gerçekleşir. DHT sizlere açıkladığımız saçın 3 fazlı döngüsüne müdahalede bulunur. Gelişme fazının süresini kısaltır. Yapılan araştırmalara göre erkeklerin %25i 25 yaşına gelene dek, %50si ise 40 yaşına gelene dek erkek tipi saç dökülmesine maruz kalmaktadır.

Related Articles

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR

Saç Ekim Merkezleri 2022

Saç Ekim Merkezleri sadece Türkiye'de değil aynı zamanda Dünyanın birçok noktasında da yer alan kliniklerdir. Saç Ekim Merkezleri belirli standartlara sahip olmakla birlikte bazı...

Saç Ekimi Fiyatları 2021 Güncel Liste (Tüm Merkezler)

Saç Ekimi Fiyatları Tüm Saç Ekim Merkezleri Saç ekimi fiyatları, Türkiye’de de diğer ülkelerde olduğu birçok kritere bağlı olarak değişmektedir. Bir başka deyişle, yaşadığınız şehir,...

POPÜLER KONULAR

Minoxil Sprey Saç Çıkartıyor İddialarına Yanıt!

Minoxil Sprey Söylendiği Gibi Saç Çıkarır Mı? Minoxil Sprey, piyasaya kadın ve erkekler için ayrı ayrı üretilmiş, saç çıkarmaya yarayan ürünlerden biri olarak giriş yapmıştır....