Saç Ekimi 15 Gün
Ülkemiz çok sayıda saç ekimi yaptırmak isteyen turistlerin akınına uğruyor. Çünkü ülkemizde saç ekim için sağlık personelleri ve doktorları oldukça profesyonel. Üstelik pek çok Avrupa ülkesinden de daha uygun. Ülkemizde hız kazanmış saç ekim teknikleri uzman ve eğitimli hekimler tarafında yapılıyor. Bu da yüzde yüz pozitif sonuç anlamına geliyor. Ancak saç ekimi konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan pek çok insan bulunuyor. Saç ekimi 15 gün ve sonrası sürecini de dikkatle incelemek gerekiyor. Öncelikle saç ekimine dair birkaç önemli bilgi üzerinde durmanın faydası bulunuyor. Bunlar;
- Ülkemizde saç ekiminde kullanılan birden fazla teknik bulunuyor. Bu tekniğe hasta tek başına karar veremiyor,
- Saç ekimi için hastanın donör bölgesinin greft alımına uygun olması gerekiyor. Bu bölgeler arasında ense, kol ya da bacak bulunabiliyor,
- Bazı hastalarda geçici kıvırcık saç sendromu görülebiliyor,
- Ekilen saçlar ekimden sonraki birkaç hafta içinde şok dökülmeye uğruyor,
- Ekilen saçların normal döngüsüne dönebilmesi için 1 yılın beklenmesi gerekiyor,
Burada hastaları tedirgin eden önemli konuların başında saçların doğal döngüsü gelmektedir. Evet, saçların gür ve doğal bir görünüme kavuşması için hastanın 1 yılı beklemesi gerekiyor. Saç ekimi hemen sonrasında gür saçlara sahip olabileceğiniz bir yöntem değildir. Hatta genetik dökülme durumunuz var ise 1 yıl geçse de ekilen saçlarınız çok gür bir görünüme kavuşmanıza yardımcı olmayabilir. Çünkü her türlü genetik yatkınlıktan ekilen bu saç kökleriniz de etkilenecektir. İşte saç ekimine dair merak edilen tüm detaylar.
Saç Ekimine Hazırlık
Saç ekimi için uzman bir klinikle çalışılması son derece önemlidir. İnternet üzerinden araştırma yaptığınızda, pek çok sayfada, çok ucuz rakamlara saç ekiminin yapıldığını görebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken şey saç ekimini uygulayacak hekimin uzmanlığı ve tecrübesidir. 3. Sayfa haberlerinde, ucuza saç ektiren ve sonuç olarak hem sağlığından, hem parasından olan insanlarla karşılaşmak mümkündür. Bunlara ek olarak bu sürece hazırlanmanız için şunlara da dikkat etmeniz hayat önem taşımaktadır;
- Eğer kullanıyorsanız bir hafta önceden sigara ve alkolü bırakmalısınız,
- Operasyondan önceki 3 gün aspirin kullanılmamalıdır. Bu ilaç kan akışınızı hızlandıracağından operasyon sırasında istenmeyen sonuçlar doğurabilir,
- Mümkünse operasyondan sonra dinlenebilmeniz için işinizden minimum 3 gün izin almalısınız,
- Operasyonun yapılacağı gün fermuarlı ya da düğmeli bir üst tercih ediniz. Giyeceğiniz her türlü boğazlı üst, saç derinize zarar verebilir,
Saç ekimine hazırlık sürecinde hastanın saç yapısı ve saç dökülmesinin olduğu yerin analizi yapılır. Bu analizde aynı zamanda hastaya hangi saç tekniğinin uygulanacağına da karar verilir. Örneğin dökülme geniş bir alanda ise FUE tekniği, daha dar bir alanda ise DHI ya da Tıraşsız saç ekim teknikleri kullanılabilir. Buradaki ayrım aslında ekim sırasında kullanılacak teknoloji ile ilgilidir. Bazı tekniklerde kalem ucu gibi ince uçlu bir cihaz, bazı tekniklerde ise iğneler kullanılmaktadır. Ayrıca hastanın operasyonu olmasına engel herhangi bir durumunun olup olmadığının saptanabilmesi için kan testi de yapılır.
Saç Ekim İşlemi
Saç ekim tekniğine karar verildikten sonra hastaya randevu verilir. Ekimin yapılacağı gün hastaya lokal anestezi uygulanır. Taşikardi etkisine karşın bazı önlemlerinde sağlık personelleri tarafından alınmış olması gerekmektedir. Ardından işleme başlanır.
Saç ekim işlemlerinde ilk olarak hastanın donör bölgesinden greftler, yani saç kökleri alınır. Bu saç köklerinin ekim alanına nakil edilmeden önce doku kalıntılarından temizlenmesi gerekmektedir. Bazı tekniklerde çıkarılan saç kökleri anlık olarak nakil edilirken, bazı tekniklerde birkaç gün laboratuar ortamında bekletilmesi gerekebilmektedir. Özellikle de hastanın kendi kanı ile yapılan tedavilerde greftler birkaç gün işlem altında tutulur. Ancak DHI tekniği gibi gelişmiş yöntemlerde alınan greftler dokularından temizlendikten hemen sonra hastaya nakledilir. Tabi bu esnada pek çok sağlık personeli çalışacağından DHI yöntemi diğer yöntemlere göre daha pahalı olacaktır.
Saç Ekiminden Sonraki Birkaç Gün
Saç ekiminden sonraki birkaç gün hasta için çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki saç ekimi kolay bir süreç değildir. Hasta sabahtan akşama kadar sedyede işlemin yapılması bekler. Bu esnada yorulur ve enerji kaybeder. Ayrıca uygulanan anestezi ve sedasyon hastayı sersemletecektir. Bu nedenle hastanın ilk birkaç gün dinlenmesi, mümkünse yatması istenir. Ancak yatarken de uygulama yapılan bölgeye baskı yapılmaması çok önemlidir. Ayrıca hastada bu günlerde ağrı söz konusu olabilir. bu tip durumlarda doktorun reçete ettiği ilaçlar mutlaka alınmalıdır.
Ekim yapıldıktan sonraki ilk hafta hastanın donör bölgesinde ve uygulamanın yapıldığı bölgelerde kabuklanmalar meydana gelecektir. Bu kabuklanma sebebi ile kaşınma da söz konusu olacaktır. 3. Gün hastanın ilk yıkama işlemi yapılır. Saçlar özel solüsyonlar ile klinik ortamında yıkanır. Ancak hasta kliniğe uzak ise doktorun belirttiği şekilde, evinde de saçlarını yıkayabilir. Bu esnada hastaya birkaç kişi destek olmalıdır. Suyun çok sıcak ya da çok soğuk olmaması da son derece önemlidir. Direkt tazyikli su ile saçlar yıkanmamalıdır.
Saç Ekimi 15. Gün Sonrası
Aslında saç ekiminden itibaren 15. Güne kadar ekimin balayı süreci yaşanır. Çünkü ekilen saçlar dolgun ve gür görünür. Dolayısıyla bu durum hastayı oldukça memnun edecektir. Çünkü bu 15. Günden sonra şok dökülme denilen durum yaşanacak ve ekilen saçların tamamına yakını dökülecektir. Bu durum genellikle hastaları çok endişelendirmektedir. Ancak bu tamamen doğal ve beklenen bir durumdur. Bu ilk iyileşme süreci olarak da adlandırılmaktadır.
Eğer doktorunuz önerir ise bu günlerde saçlarınızı doğal bir şampuan ile evde de yıkayabilirsiniz. Bunun için çok küçük dokunuşlar ile saç derinize masaj yaparak yıkamanız gerekmektedir. Ayrıca doktorunuzun önerdiği solüsyon ve ilaçları yıkamadan sonra mutlaka kullanmalısınız. Kesinlikle kimyasal içerikli şampuan ya da saç kremi kullanmamalısınız.
Saç Ekiminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir
Saç ekimi buradan da anlaşılacağı üzere son derece ciddiyet gerektiren bir operasyondur. Öncelikle ekilen bu saçların ekim bölgesine uyum sağlayıp doğal bir şekilde uzamaya başlaması için minimum 1 yıla ihtiyaç duyulur. Özellikle ilk 3 – 4 ay hasta ekilen saçlarına ilişkin beklediğini göremeyebilir. Ancak bu son derece normal bir durumdur. Hastanın bu süreçte aceleci davranmaması çok önemlidir. Ayrıca bu süreçte hastanın fön makinesi, jöle, saç boyası ve sprey kullanmaması da son derece önemlidir. Çünkü alınacak en ufak yanlış bir aksiyon, saç köklerine ciddi zarar verebilir. Bunun dışında hastanın ekim sonrasında dikkat etmesi gereken bir dizi kural bulunmaktadır. Bunlar;
- Dengeli ve doğal beslenilmeli. Menülerde protein içerikli yiyeceklere yer verilmeli,
- Stresten kesinlikle uzak durulmalı. Çünkü stres saç dökülmesini tetikleyen olumsuz bir durumdur,
- Bundan sonraki süreçte PH derecesi en fazla 5.5 olan, doğal içerikli şampuanlar kullanılmalı,
- Takviye vitaminler alınmalı ancak bu yapılırken uzmana danışılmalı,
- Alkol ve sigaradan olabildiğince uzak durulmalı,
Yani operasyondan sonra hastaya da önemli görevler düşmektedir. Ayrıca çalışılan kliniğin operasyon sonrası da hizmet vermesi son derece önemlidir. Çünkü hastanın bu süreçte sıkça doktora danışması gereken konular ortaya çıkacaktır.