Saç Ekimi Sonrası Ağrılar Ne Kadar Sürer?
Kellik sorunu, aslında çağımızın da sorunlarından bir tanesidir. Pek çok erkek bu vaziyetten mustarip durumdadır. Bu durum bazılarında irsi olarak gözükür. Bazı kişilerde ise saçlarına yeterli düzeyde bakım yapmamasına bağlı olarak oluşur. Bu yüzden pek çok kişi de saç ektirme yöntemlerine ihtiyaç duyar. Saç ekimini uygun olan her hasta tercih edebilir. Saç ekimi operasyonu, aslında zannedildiği kadar da zor bir işlem değildir. Kelliğe karşı dirençli olan bazı bölgelerden alınmış olan köklerin, saç kalmamış bölgelere taşınması sonucunda gerçekleştirilebilen bir operasyondur. Ancak genelde ense köklerinden saç alınması tercih edilir. Bunun nedeni ise bu ense köklerinde olan saçların, DHT hormonuna karşı duyarsız olmalarından dolayı dökülmeyecek olmalarıdır. Bu noktada en merak edilen ise saç ekimi sonrası ağrılar ne kadar sürer sorusudur.
Saç Ekimi Sonrasında İyileşme Süreci
Saç ekimi sonrası ağrılar iyileşme sürecinde azalmaktadır. DHI tekniğine göre saç ekiminin sonrasındaki iyileşme süreci de hızlı olur. Ameliyatı takip eden birkaç gün içerisinde hafif şekilde uyuşmalar ve ağrılar olabilir. Bu beklenen bir durumdur. Çoğu hasta, bu cerrahi operasyonu takip eden bir ya da iki gün içerisinde kendini de iyi hissedebilir.
Alıcı bölge üzerinde ortalama 7 ila 10 gün kadar sürecek noktalı şekilde kırmızı izler oluşur. Aynı zamanda bu kısımlarda ince şekilde kabuklar da oluşur. Tam 10 gün içerisinde bu ince şekildeki kabukların yoğunlukları ise önemli ölçülerde azalacaktır. Genel olarak hastalar 7 ila 15 gün sonrasında normal görüntüsünü de elde edebilir. Bu sürenin sonrasında ise hafifçe kızarıklıklar görülebilmektedir. Saç Ekimi Sonrası İyileşme Süreci hakkında daha detaylı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Saç Ekimi Sonrasında Kızarıklıklar Olur mu?
Greftlerin transfer oldukları eski kel bölgede, başlangıç aşamasında çok hafif şekilde kızarıklıklar olabilir. Genelde küçük ölçekli olan saç ekim işlemlerinde 3 hafta içerisinde bu kızarıklıklar kendiliğinden bir şekilde kaybolur.
Bazı durumlarda bu kızarıklıkların tamamıyla kaybolması 3 ayı bulmaktadır. Bu durum genellikle daha çok greft ekilen operasyonlarda oluşur. Donör bölgesinde bu belirtiler, pek belirgin olmazlar. Çünkü bu bölgedeki saç telleri, kızarıklıkların da gizlenebilmesini sağlamaktadır. Saçlar uzadıkça da hızlı bir şekilde kapanması devam eder.
Saç Ekimi Sonrasında Kafa Derisi Üzerinde Kabuklanma
Ekimden sonra verici olan bölgede birtakım küçük nokta şeklinde kabuk oluşur. Operasyon sonrasındaki ilk 10 gün içerisinde hasta çok dikkatli olmalıdır. Herhangi bir şekilde bu kabukları zorlayarak çıkarmaya çalışmamalıdır. Örneğin; havlu ile ovuşturmaya kalkmayınız.
Kafa derilerinin bu kısmında kaşıntı oluşsa da tedavi edilmiş bölgelerden herhangi bir tanesine temas etmekten de kaçınmalısınız. Saç ekimi sonrası ağrılar bu dönemde de devam etmektedir. Ayrıca oluşmuş küçük kabuklar tamamıyla döküldüğü zaman donör kısmı bir havlu gibi bir şeyle ovmak, içe dönük şekilde büyümekte olan saç tellerini de dışarı çıkarabilmek adına yarar sağlar.
Şok Dökülme ile Yeniden Çıkma Süreçleri
Genel olarak şok dökülme süreci, nakil işleminin sonrasındaki ilk 3 hafta içerisinde başlamaktadır. 3. Ya da 4.aydan sonrasında dökülmüş olan greftler yavaşça tekrar büyümeye de başlar. 4.ay sonunda ise yeniden büyüyebilme oranı tam %30 dolaylarında, 6.ayın içerisinde ise tekrar büyüyebilme oranı tam %60 dolaylarında olmalıdır. Sonuçlar ise tam olarak bu operasyondan 12 ay kadar sonrasında ortaya çıkar.
Saç Ekimi Sonrasında Yıkama İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saç ekimi işleminin sonrasındaki 10 gün süresince saçlar çok dikkatle yıkanmalıdır. Hasta saç greftlerinin uzun zaman su ile temas etmemesine de oldukça dikkat etmelidir. Donör ile ekim olan bölgeyi, özel tıbbi bir şampuan ile yıkamalıdır. Bunu yapabilmek adına ellerinizin aralarına bir miktar kadar şampuan alıp köpürtünüz ve bütün kafa derisine bu şampuan ile çok dikkatli bir biçimde uygulama yapınız. Ancak bu aşamada ovmayınız. Bütün yıkama işlemleri, parmak ucu kullanılarak basınç uygulamadan ve de yumuşak bir biçimde yapılmalıdır. Kafanın yıkanmasından sonra ise saçlar bir kağıt havlu yardımı ile kurulanmalıdır.
Saç ekimi sonrasında yıkama işlemleri noktasında kabukların temizlenebilmesi için ise her gün saçlara şampuanlama işlemi uygulanmalıdır. Ortalama 7 ila 10 gün sonrasında, kafa derisinde kurumuş olan kan ya da kabuk izleri kalmamış olmalıdır. Ekim işlemlerinden 14 gün kadar sonrasında saçlarınızı normal bir biçimde yıkamaya da başlayabilirsiniz. Saçlarınızı günde 1 kereden daha fazla yıkamayınız. Şişe boşalana dek de özel şampuanınızı kullanmaya da devam ediniz.
Saç Ekimi İşlemleri Sonrasında Spor ve Egzersiz
Ekim işleminden hemen sonrasında kısa bir yürüyüşe başlamak mantıklıdır. Hatta hasta çok terlemeyecek biçimde fiziksel bazı egzersizler yapmalıdır. Saç ekim işleminden sonraki tam üç hafta süresince uzun ve ağır spor aktivitelerine katılmamanız gerekir. Örneğin vücut geliştirme, basketbol veya futbol gibi sporlar yapılmamalıdır.
Ayrıca bu 3 hafta süresince yüzme sporundan da kaçınılmalıdır. Çünkü havuz suyu içindeki klor veya deniz suyu içindeki tuz, saç köklerine birtakım zararlar vermektedir. Sauna veya hamam gibi aşırı sıcak olan ortamlara girmek de aynı şekilde ekilen saçlara zarar verir. Güneş ışıklarına ise direkt olarak maruz kalmak veya solaryum gibi bir yere girmekten de uzak durulması gerektiği belirtilmektedir. Saç ekimi sonrası ağrılar bu dönemde tamamen kaybolacaktır.
Alkol ve Sigaradan Uzak Durulması Gerekir
Alkol ya da sigara, saç ekimi işleminin sonrasındaki iyileşme süreçlerinin de uzamasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla saç ekimi sonrası ağrılar alkol kullanıldığı takdirde uzun süre devam eder. 2 hafta kadar bunların tüketilmemesine dikkat edilmesi gerekir. Aynı zamanda hasta ekim sonrası sağlıklı şekilde beslenmelidir. Bunun yanı sıra düzenli şekilde de uyku düzeni oluşturmalıdır. Yani sağlıklı bir yaşam şekli, iyileşme hızının da artmasına büyük ölçüde yardımcı olabilecektir.