Saç Ekimi Sonrası Dökülme
Saç ekimi işlemine başlanılmadan önce, doktor tarafından kişilerin saç dökülme geçmişi ve kafa cildi detaylı olarak incelenmektedir. Saç dökülmesi tedavisinde bu inceleme sonrasında çok daha fazla etkili ve de uygun olan seçenek belirlenecektir. Eğer ki saç ekimi işlemine karar verilirse; doktor tarafından genel sağlık durumu, yaş ve saç kaybının derecesi, verici alandaki saç kalitesi ve miktarı ile nihai kozmetik hedefi değerlendirilecektir. Ayrıca herhangi bir saç ekimi işlemi yapımı planlanır iken gelecekte oluşabilecek bir saç dökülme ihtimalini de göz ardı etmemek gerekir. Saç ekimi sonrası dökülme olması halinde greftlerin tutmadığı akla ilk gelen seçenektir. Bu da doktor kontrol kontrolünde izlenilmesi gereken bir süreçtir.
Kişilerde bulunan saçın restore ettirilmesinin en etkili yolu saç ekimi operasyonudur. Saç ekimi cerrahisinde başın arka ve yan kısımlarından saç alınır ve saç dökülen bölgeye taşınma işlemi yapılır. Nakledilen saçlar bu alanda büyümeye devam etmektedir.
Saç Ekimi İşleminden Önce Yapılan Muayene
Saç ekimi yıllar içerisinde çok fazla gelişme göstermiş bir alan olmaktadır. Aynı zamanda daha doğal sonuçlar elde edilebilir hale gelmiştir. Modern saç ekimi cerrahisi rahat, öngörülebilir ve doğal görünümlü sonuçlar elde edilmesini sağlar. Saç kaybı, birçok kişide görülebilen ve ömür boyu süren uzun bir süreçtir.
Saçlarda yaşanan dökülme, normal olarak yenilenmeden farklı olacak şekilde çok daha fazla sayıda saç teli kaybı ardından başın belirli bölgelerinde derinin çıplak veya seyrek saçlı bir görünüm kazanması haline denmektedir. Saç dökülmesi hem kadınları hem de erkekleri etkilemektedir. Saç dökülmesinin en önemli nedeni ise kişilerde rastlanan hormonal ve genetik olan faktörlerdir.
Saç ekimi işlemine başlanılmadan önce, doktor tarafından kişilerin saç dökülme geçmişi ve kafa cildi detaylı olarak incelenmektedir. Saç dökülmesi tedavisinde bu inceleme sonrasında çok daha fazla etkili ve de uygun olan seçenek belirlenecektir. Eğer ki saç ekimi işlemine karar verilirse; doktor tarafından genel sağlık durumu, yaş ve saç kaybının derecesi, verici alandaki saç kalitesi ve miktarı değerlendirilecektir. Saç ekimi işleminden önce yapılan muayenede şu noktalara dikkat edilmelidir.
- Saç ekimi tedavisinde öncelikle tedavi olacak kişinin beklentileri göz önüne alınarak muayene edilmelidir.
- Verici bölgenin saç sıklığı ve yüz ölçümü ile nakil yapılacak alanın açıklığı ve yüz ölçümü kişinin ihtiyaçları ve beklentileriyle birlikte değerlendirilmelidir.
- Saç nakil için kaç adet saç kökü ünitesinin yani greftin toplanacağı ve de toplanan greftlerin sayısı, nakil yapılacak kişinin saç alanını kapatılma işlemi için yetip yetmeyeceğine dair bilgi verirken mevcut koşullarda yapılacak olan saç ekim işlemi için hastanın saç beklentilerini karşılayıp karşılamayacağına ilişkin süreç uzmanlar tarafından ayrıca değerlendirilmeye alınır.
- Tedavinin yapılmasına karar verilir ise bu işlemin kaç seansta biteceğine karar verilir.
Saç Ekimi Süreci
Günümüzde saç dökülmesinin en iyi sonuç veren tedavisi kişilerin saç ekimi yaptırmalarıdır. Saç ekimi, FUE ve FUT teknikleri ile verici (donör) saha olarak anılan saçlı olan bölgedeki sağlıklı saç kökleri alınması ve saçların döküldüğü bölgeye transfer edilmesi işlemidir. FUE ve FUT yöntemleri, sadece saç köklerinin çıkarılması bakımından farklılık arz eden saç ekimi tekniğidir. Elde edilmiş olan greftler, kişilerde saçsız alanda açılan ince kanallara yerleştirilmektedir. Her iki yöntemde de kişilerin operasyon bölgesine lokal anestezi yapılmaktadır.
- Saç nakli sürecindeki ilk adım kişilerdeki saç çizgisi tasarımıdır.
- Doktor tarafından kafa cildi üzerinde saç ekiminde saçın çizgisi çizimi saçın nasıl olacağı ile ilgili ön bir planlama sunar. Sonrasında ise verici alan hazırlanmaktadır.
- Kafanın ekim yapılacak kısmı ile saçların alınacağı bölge lokal anestezi ilaçlar ile uyuşturulmaktadır.
- Genellikle işlem sırasında hissedecek tek rahatsızlık bu işlem olup bir veya iki dakika sürmektedir.
Saç ekim işlemi 5 ile 8 saat arasında değişmektedir ve genelde saç ekilecek alana göre bir seans sürmektedir. Saç ekimi ardından iyileşme için ise ortalama 15 günlük bir sürece ihtiyaç duymaktadır. Kişiler saç ekimi işleminden iki gün sonrasına kadar normal bir hayat yaşantısına dönülebilir.
Saç Ekimi Sonrası Şok Dökülme Süreci
Saç ekimi sonrası dökülme genellikle şok dökülme olarak adlandırılmaktadır. Şok dökülme aslında saç köklerinin üzerinde bulunan saçların geçici olarak dökülme durumudur. Hemen hemen yapılan her saç ekimi operasyonu sonrası şok dökülme son derece olağan karşılanan bir süreçtir. Saç ekimi sonrası dökülme görüldüğü zaman paniğe kapılmamak gerekir. Bu şok dökülme evresinde doktorunuzdan bilgi alabilir ve tavsiyelerini dinleyebilirsiniz.
Saç ekimi sonrası şok dökülme net bir şekilde şu tarihte başlar demek uygun görülmez. Hastaların genetik, psikolojik ve çevresel durumuna göre şok dökülme başlangıcı değişebilmektedir. Ancak saç ekimi sonrası 1. ay ve 3. ay arasında bu durum gözlemlenmektedir. Takribinden bu süreç 2 haftada tamamlanır. Bu durum saç ekiminden sonra yaşanan doğal bir süreçtir. Aynı zamanda şok dökülme saç ekimi sonrası sadece 1 kere yaşanmaktadır. Şok dökülme sonrası saçlar dökülmeye devam ederse operasyonu gerçekleştiren saç ekimi merkezi ya da doktorunuzla iletişime geçmeniz en doğru davranış olacaktır. Ekilen Saçlar Ne Zaman Çıkar sorusu da merak uyandıran bir diğer konudur. Ayrıntılı bilgi için makalemizi inceleyebilirsiniz.