Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma
Saç ekimi sonrası kabuklanma, saç ekimi sonrasında sık görülen etkilerden bir tanesidir. Bu kabuklanmalar tedavinin yapılış şekline veya yöntemine göre değişen şeyler değildir. Örneğin yaptıran herkesin başına gelen durumlar arasında kaşıntı, kabuklanma ve şişlik bulunmaktadır. Bu etkiler hemen herkeste görülür. Saç ekimi sonrası kabuklanma birkaç nedenden dolayı daha çok görülebilir. Genellikle oluşma nedenlerinden en sık bilineni her kıl köküne iğne ile işlem yapılmasıdır. Kıl köklerine yapılan işlemler sırasında veya sonrasında kabuklanmalar görülebilir. Kabuklanmalar genellikle belirli bir süre sonra kendiliğinden geçer. Fakat bazı kişilerde kabuklanma oranı artabilir veya geçme süresi uzayabilir. Bu durumlarda doktora danışmak oldukça önemlidir.
Saç ekim işleminde görülen bu durum bir sorun olduğu anlamına gelmemektedir. Kabuklanma süreç sırasında beklenen bir durumdur ve yaptıran herkese bu konuda yeterli bilgi verilir. Kabuklanma etkisi aslında saç diplerine yapılan işlemler nedeniyle olur. Bu işlemler sırasında saç diplerinde çok küçük miktarda kanamalar meydana gelir. Normalde gözle çok zor görülen bu kanamalar donduktan sonra kabuklanma şeklinde görülür. Bazı durumlara dikkat etmek kabuklanmanın azalmasını sağlasa da tamamen engellenmesi mümkün değildir. Bu nedenle işlemi yaptırmadan önce bu durumu da göz önünde bulundurmak gerekir. Saç ekimi sonrası kabuklanma meydana gelmesi işlem sırasında hata olduğu veya sürecin kötü gittiği anlamına gelmez. Bu nedenle bu durumu biraz daha normalleştirmek gerekir.
Kabuklanma miktarını azaltmak istiyorsanız bu işlemden önce bazı zararlı alışkanlıklardan uzak durmanız gerekir. Özellikle sigara alkol kullanımı işlem sonrasında oluşacak kabuklanma miktarını arttıracaktır. Bu kabuklanmayı daha aza indirmek ise alışkanlıkların bırakılması ile daha kolay bir hale gelecektir. Özellikle 15 gün önceden kesme, etkilerin daha rahat gözlenmesini sağlayacaktır. Saç derisinde meydana gelecek kabuklanmayı daha aza indirmek içinse doktor tavsiyelerine uymak çok önemlidir. Bu tavsiyeler ile sürecin daha rahat geçirilmesi de sağlanmaktadır.
Saç ekimi Sonrası Kabuk Temizleme
Yıkama işleminde yapacağınız masaj hareketleri ile kabukların daha çabuk dökülmesini sağlayabilirsiniz. Ama kaşıma gibi hareketler yeni oluşan saçların köklerini de kabuklar ile yok etmektedir. Yıkama işlemi sonrası kabuklanma büyük ölçüde azalsa da hala bir miktar deride kalabilir. Bu kalan kabuklanmalar da zaman içerisinde dökülmektedir. Genellikle 10-15 günlük bir süreçte dökülme meydana gelir. Fakat bu süre kişiden kişiye değiştiği için bir genellemek yapılamamaktadır.
Kabuklanmanın olması aslında işlemin başarılı olduğunu göstermektedir. Kabukların dökülmesi ile beraber de sağlıklı kökler saç derisinin yüzeyine çıkmaya başlar ve saçların kalınlaşması ile süreç devam eder. Kabuklanma için özellikle kaşıma ve kese gibi yöntemler kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu yöntemler köklerin zarar görmesine neden olarak saçların oluşma sürecini negatif etkiler. Saç ekiminden sonraki hafta kabuklanmaların çoğunun döküldüğünü görebilirsiniz. Bu durum bazı kişilerde biraz daha uzun sürebilir. Saç ekiminin yapıldığı bölgenin fazla olması daha çok kabuklanmaya neden olur. Bunun nedeni daha çok köke iğne ile giriş yapılmasıdır. Saç ekimi sonrası kabuklanma miktarını azaltmak doktor tavsiyelerine uymak ile mümkündür.
Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma Ne Zaman Biter?
Kabuklanmalar önce kırmızı bir renk almaktadır. Bu sürecin başlarında gözlemlenebilen bir durumdur. Sonraki zamanlarda kabuklar sarı renk alır ve bu süreç aslında dökülmelerin başlayacağını gösterir. Bu süreçte kabuklar dökülmeye başlayarak sağlıklı kökleri daha net bir şekilde ortaya çıkarır. Saç ekiminden sonra yaklaşık 2 hafta sonra bu kabuklardan tamamen kurtulmanız da mümkündür.
Kabukların saç diplerinden temizlenmesi için müdahale yapılması önerilmez. Bu yöntemleri uygulamak sürecin başarısız olmasına da neden olabilir. Kabuklar her ne kadar sizi rahatsız etse de kesinlikle koparılmamalıdır. Koparılan kabuklar saç köklerinin üzerini kapatabilir ve saçların çıkmasını engeller. Harap olan kökler, tedavinin başarı şansını da etkiler. Doğru ve etkin bir süreç geçirmek için kabuklara mümkün olduğunca müdahale edilmemesi gerekir. Saç ekimi sonrası kabuklanma beklenen ve olumlu bir etkidir.
Saç ekimi sonrası oluşan kabukların kendi kendine dökülmesi faydalı olacaktır. Çünkü saç diplerine yapacağınız her müdahale saç köklerini de etkileyebilir. Temizlemek için yapacağınız işlemler saç derisinde darbeye de neden olabilir. Bu durumlar ise işlemin başarısız olmasına neden olacaktır. Daha rahat bir süreç geçirmek istiyorsanız kabuk temizlemek için sert işlemler uygulamayın. İşlem sonrası yapılan ilk yıkama işleminde kabukların büyük bir çoğunluğu dökülmektedir. Saç ekimi sonrası kabuklanma miktarını azaltan bu işlem uzman kontrolünde yapılmalıdır. Aksi takdirde saç dipleri zarar görebilir. Sonrasında belirli aralıklar ile bu işlemi evde yavaş hareketler ile kendinizin yapması söylenecektir.
Saç Ekimi Sonrası Kabuklar Dökülmüyor
Saç dipleri bu dönemde oldukça hassastır. Kabukların oluşma sürecini ve dökülmemesini kafaya takmak bu süreci negatif etkileyebilir. Kendinizi kabuklanma durumundan uzak tutmak bu nedenle faydalı olacaktır. Saç diplerinizi sürekli kontrol etmek de kabukların dökülmesini hızlandırmaz ama sizi strese sokar. Bu nedenle süreci sıkı bir şekilde takip etmemeye özen göstermelisiniz. Bu sayede kabukların daha hızlı döküldüğünü de görebilirsiniz. Eğer kabuklar yeterli miktarda dökülmüyorsa uzmanların tavsiyesiyle hafif hareketler ile masaj yapabilirsiniz. Bu masaj hareketi kabukların dökülme sürecini hızlandırabilir. Fakat sert hareketler ile yapıldığında negatif etkiler oluşturabilir. Bu nedenle bu masaj işleminin daha sakin hareketler ile yapılması da önemlidir.
Kabuk dökme amacıyla yapılan işlemlerde uzmanlar tarafından önerilen bir ürün de kullanılabilir. Bu ürün kabukları yumuşatarak daha hızlı bir şekilde dökülmesine de yardımcı olmaktadır. Saç ekimi sonrası kabuklanma oranının azalması için kullanılan bu yöntem doktorunuzun tavsiyesi ile doğru amanda başlanılmalıdır. Aksi takdirde kabuklanma miktarı daha yoğun olabilir. İşlem sonrası yapılan yıkama işlemlerinde ekim yapılan bölgede sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Sürtme hareketleri bu bölgede yeni oluşacak kök miktarının azalmasına neden olduğu için uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Bu nedenle işlemi daha yumuşak hareketlerle yapmanız uygun olacaktır. Yıkama sonrası kurulamayı havlu ile yapmak istiyorsanız yine oldukça dikkatli olmalısınız. Sürtme şeklinde yapılan hareketler kabuklanma ile kökleri de ortadan kaldırır. BU şekilde uygulanan yöntemler sizi kabukların azalması ile mutlu etse de sürecin olumsuz olmasına neden olacaktır. Yapılan yanlış uygulamalar tedavi sürecinde çok önemlidir.
Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma İçin Hangi Ürün Kullanılmalı?
Saç ekiminden sonra yapılan yıkama işlemleri kabukların dökülmesi için size yardımcı olur. Bu yıkama işlemleri doktorunuzun önerilerine göre her gün yapabilirsiniz. Fazla yapacağınız yıkama işlemi ise saç köklerine zarar verebileceği için önerilmemektedir.
Yıkama işlemini yaparken kullanılan şampuanlar da oldukça önemlidir. Alerjik etki yapan şampuanlar kabukların fazlalaşmasına veya daha çok kaşınmasına neden olabilir. Yapılan kaşıma işlemleri ile de kabuklar yanlış bir şekilde dökülebilir. Bu nedenle doktorunuzun şampuan önerisine önem göstermeniz kabuklarınızın dökülmesini de sağlayacaktır.
Saç ekimi sonrası kabuklanma belirli bir süre sonra geçmektedir. Uygulanan yanlış işlemler veya yanlış yıkama teknikleri bu sürenin uzamasına da neden olabilir. Eğer 2 haftayı geçen bir kabuklanmanız varsa uzmana danışmanız faydalı olacaktır. Kabukların dökülmesi için uygulamalar yapmadan önce bu nedenle mutlaka doktorunuza danışın. Doğru uygulamalar ile bu süreci kısa süre içerisinde rahat bir şekilde geçirmek de mümkündür.