Saç Ekimi Sonrası Sivilce Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Saç Ekimi Sonrası Sivilce Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Saç ekimi sonrası sivilce, saç ekimi işlemlerinden sonraki süreçte hastaları rahatsız edebilen şikayetlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Saç ekimi işlemi sonrasında sivilceler, yeni ekilmiş olan saç köklerinin aslında deri yüzeylerine çıkmaya çalışması nedenine bağlı olarak oluşabilir ve genel olarak şok dökülme sonrasında görülebilen deri kabarcıkları şeklindedir. Bu sivilceler, hem saç köklerinin ekilmiş oldukları bölge üzerinde hem de donör bölge üzerinde oluşabilmektedir.

Şok dökülme yaşandıktan sonraki süreç en yoğun olarak gözlemlendiği zaman dilimidir. Bir diğer gözlemlendiği zaman dilimi ise saç ekimi operasyonlarından sonra oluşan kabuklanmaların bittiği dönemdir. Saç ekimi sonrası sivilce ilk haftalarda kendini gösterebileceği gibi sonralardan da ortaya çıkabilmektedir. Genel anlamda bir tarih vermek gerekirse, saç ekimi operasyonlarından sonraki ilk 5 ay içinde gözlemlendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ekseriyetle saç ekimi sonrası sivilce oluşumu saç ekimi operasyonları sonrası doğal olarak görülmektedir. Lakin sivilcelerin boyutları bu noktada önem kazanmaktadır. Büyük ve iri sivilceler gözlemlediğiniz takdirde, saç ekimi operasyonunu gerçekleştiren saç ekimi uzmanınıza haber vermelisiniz. Saç ekimi uzmanınızın önerileri ile hareket etmeniz daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Saç Ekimi Sonrası Sivilce Olmasının Temel Nedenleri

Saç ekimi sonrası gözlemlenen sivilcelerin birçok farklı oluşma nedeni olabilmektedir. Saç ekiminin yapıldığı bölgede ya da donör bölgede görünen sivilce veya sivilce benzeri kabarcıkların oluşmasının temel nedeni, saç ekimi sırasında alınan ve yeni yerleştirilen greftlerin çevredeki dokulara uyum sağlamasından ötürü verdiği reaksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Bazı hastalarda yoğun olarak görülse de bazı hastalarda hiç oluşmayabilir. Hastanın vücudunun göstermiş olduğu tepkiler ise bundaki en önemli faktör olmaktadır. Saç ekimi sonrasında oluşan bu sivilcelerin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Yeni saç tellerinin ortaya çıkmaya başlaması,
  2. Saç ekiminde açılan kanalların fazla derin açılması,
  3. Alınan greftlerin düzgün çıkarılamaması,
  4. Saç ekimi sonrası hastanın bölgeyi yeterince temiz tutmaması.

1. Yeni Saç Tellerinin Ortaya Çıkmaya Başlaması Nedeni ile Oluşan Sivilce 

1. Yeni Saç Tellerinin Ortaya Çıkmaya Başlaması Nedeni ile Oluşan Sivilce

Yukarıda vermiş olduğumuz maddelerden ilki söylediğimiz gibi, yeni saç tellerinin ortaya çıkmaya başlaması nedeniyle sivilcelerin meydana gelmesidir. Saç ekimi operasyonlarının sonrasında yaşanan kabuklanma süreci sonrasında aslında yeni saçların ortaya çıktığı gözlemlenir. Ortaya çıkan bu yeni saçlar doğal olarak cilde temas gerçekleştirir. Bu temas sırasında oluşabilecek farklı reaksiyonlardan ötürü hastalarda sivilce oluşumları gözlemlenmektedir.

Daha önce de belirtiğimiz gibi şok dökülme sonrası bu sivilceler daha çok gözlemlenebilir. Bunun sebebi ise şok dökülme sonrası yeni çıkacak olan saçların daha yoğun olmasıdır. Bu nedenden ötürü gözlemlenen sivilceler için hastanın herhangi bir rahatsızlığa kapılması gerekmez çünkü bu sivilceler çok doğal karşılanmaktadır.

2. Saç Ekiminde Açılan Kanalların Fazla Derin Açılması Nedeni ile Oluşan Sivilce

Saç ekimi operasyonlarının en önemli aşamalarından birisi hiç şüphesiz kanal açma aşamasıdır. Hastanın saçlarının ekileceği bölgede açılacak kanallar, hastadan alınan greftlere uygun olarak açılmalıdır. Bu altın kurala uyulmadığı takdirde saç ekimi sonrası sivilce oluşması yaşanabilmektedir. Saç ekimi operasyonlarında açılan bu kanallar hastanın saç ekimi sonucu açısından da son derece önemlidir.  Saç ekimi sonrası doğal bir görüntüye sahip olmanın gerekliliklerinden birisi olarak da karşımıza çıkmaktadır.

3. Alınan Greftlerin Düzgün Çıkarılamaması Nedeni ile Oluşan Sivilce 

3. Alınan Greftlerin Düzgün Çıkarılamaması Nedeni ile Oluşan Sivilce

Saç ekimi operasyonlarında donör bölgeden alınan greftler çok dikkatli bir şekilde alınmalıdır. Şayet greftler dikkatli ve özenli bir şekilde alınmaz, bir kısmı içeride kırılıp kalırsa donör bölgede saç ekimi sonrası sivilce oluşumu gözlemlenebilir. Çünkü içeride kırılıp kalan greftler bir süre sonra uzayıp ve deri üzerine çıkmaya çalışacaktır. Doğal olarak bu durumda da ortaya sivilce ve sivilce benzeri bazı kabarcıkların oluşması gerçekleşebilmektedir.

4. Saç Ekimi Sonrası Hastanın Bölgeyi Yeterince Temiz Tutmaması Nedeni ile Oluşan Sivilce

Saç ekimi operasyonları sonrasında hastalar saç ekimi olan bölgenin ve donör bölgenin hijyenine çok dikkat etmelidir. Bu bölgeler saç ekimi sonrası yeterince temiz tutulmaz ise sivilce oluşumu yaşanabilmektedir. Saç ekimi operasyonu sonrası yeterince temizlik yapılmadığı takdirde bölgede mikrop oluşumu yaşanabilir ve bu da sivilceye neden olabilir. Bu duruma dikkat edilmez ise ilerleyen aşamada iltihaplı sivilcelere de yola açabilmektedir.

Saç Ekimi Sonrası Sivilce Tedavisi

Saç ekimi sonrasında oluşan sivilcelerin tedavisi elbette mümkündür. Bu sivilcelerin tedavi edilmesi ve bu sürecin daha da hızlı bir biçimde atlatılabilmesi, bu problem ile uğraşan hastalar için çok önemlidir. Takip edebileceğiniz belli aşamalar sayesinde sivilce sorunlarının ortadan kaldırılabilmesine olanak sağlayabileceksiniz.

  1. Gözlem Aşaması ve İlk Müdahale
  2. Cerrahi Müdahale
  3. Topikal Tedavi
  4. Antibiyotik Tedavisi

1) Sivilce Tedavisinde Gözlem Aşaması ve İlk Müdahale

1) Sivilce Tedavisinde Gözlem Aşaması ve İlk Müdahale

Sivilce tedavisinde gözlem aşamasında sivilcenin gelişimini takip etmek gerekmektedir. Bu süreç saç ekiminde normal karşılandığı için sormamız gereken önemli sorular, oluşan sivilcelerin boyutları ne kadar büyük ve herhangi bir ağrıya neden oluyorlar mı olmaktadır.  Bu aşamada bu soruların cevabına uygun olarak, hastalar evde kendi ilk müdahalelerini yapabilirler.

Sivilce tedavisinde ilk müdahale olarak sivilce üstüne uygulanacak ılık su kompresini söyleyebiliriz. İri boylara ulaşan sivilcelerin daha da küçük sivilceler haline gelebilmesinde oldukça tedavi edebilen bir yöntem olmaktadır. Eğer hafif şekilde ağrılı ve içi irin dolu olan bu sivilce şekli ile karşılaşılmışsa söz konusu sivilcelerin küçülebilmesi adına çok fazla bastırmadan, ilk müdahale için bunların üzerine ılık su kompresi uygulanabilir.

2) Sivilce Tedavisinde Cerrahi Müdahale

Sivilce tedavisinde ilk müdahale etkili olmadığı takdirde cerrahi bir müdahale gerekmektedir. Cerrahi şekilde sivilcedeki iltihabın boşaltılması bu konuda yapılacak bir cerrahi müdahaledir. Şayet meydana gelen sivilceler, iri boyutlara ulaşmış ise kesinlikle bir saç ekimi uzmanının bakması gerekmektedir. Saç ekimi operasyonu sonrasında meydana gelen sivilcelerin içerisindeki iltihapların boşaltılabilmesi adına, bu bölgeye cerrahi şekilde müdahale edilmesi gerekebilmektedir.

3) Sivilce Tedavisinde Topikal Tedavi

3) Sivilce Tedavisinde Topikal Tedavi

Sivilce tedavisinde topikal tedavi de sıklıkla uygulan bir yöntemdir. Saç ekimi sonrası oluşan sivilcelerin ya da bu sivilcelerin getirmiş olduğu iltihapların tedavi edilmesi amacına bağlı olarak dermatolojik bir krem tedavisi uygulanabilir. Bu kremler, saç ekimi işlemlerinin sonrasında iltihap kurutucu görevi görebildiği gibi yaratmış olduğu kaşıntı etkilerini de aynı zamanda hafifletici özellikleri vardır. Enfeksiyondan kaçınabilmek adına doktor tarafından tavsiye edilen antibiyotik merhem veya krem kullanımı, saç ekimi operasyonlarından sonra oluşan sivilcelerin tedavileri arasında bulunmaktadır.

4) Sivilce Tedavisinde Antibiyotik Tedavisi

Saç ekimi sonrası oluşan sivilceler için antibiyotik ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Yalnız uygulanan antibiyotik tedavisi genelde şiddetli ağrılara sebep olan sivilcelerde tercih edilmektedir. Doktor tarafından reçete ile yazıldıktan sonra doktorun söylediği kullanma şekline uyarak uygulanabilmektedir. Saç ekimi doktoru saç ekimi sonrası oluşan iltihaplı sivilceyi kontrol edebilmek adına da antibiyotik yazabilmektedir. Unutmamak gerekir ortaya çıkabilecek tüm sivilcelere aşırı tepkili yaklaşılmaması önemlidir. Bu durumda saç ekimi uzmanınıza danışmanız çok önemlidir. Bu sayede doğru zamanda doğru uygulamayı yapmış olabilirsiniz.

Related Articles

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN ÇOK OKUNANLAR

Saç Ekim Merkezleri 2022

Saç Ekim Merkezleri sadece Türkiye'de değil aynı zamanda Dünyanın birçok noktasında da yer alan kliniklerdir. Saç Ekim Merkezleri belirli standartlara sahip olmakla birlikte bazı...

Saç Ekimi Fiyatları 2021 Güncel Liste (Tüm Merkezler)

Saç Ekimi Fiyatları Tüm Saç Ekim Merkezleri Saç ekimi fiyatları, Türkiye’de de diğer ülkelerde olduğu birçok kritere bağlı olarak değişmektedir. Bir başka deyişle, yaşadığınız şehir,...

POPÜLER KONULAR

Muttalip Keser Saç Ekimi Şikayetleri, Yorumları ve Fiyatları

Muttalip Keser Saç Ekimi Fiyatları Dr. Muttalip Keser saç ekimi fiyatları greft başına belirlenmiştir ve saç ekimi fiyatları greft başına 3,5€ olarak görülmektedir. Dr. Muttalip...