Saç Ekimi Sonrası Traş
Günümüzde erkek ve kadınlar arasında yaşanan en sık problemlerin başında saç dökülmesi ve saç kaybı sorunları gelmektedir. Bu sorun sebebiyle insan estetik görüntüde sorunlar yaşamakta olup bu estetik görüntü nedenli sorunların giderilmesi için ileri teknoloji, uzmanlık ve başarılı sonuçları göz önüne alınarak birçok insan saç ekim tedavisini uygulamaktadır. Saç ekim tedavi sonrasında ise ne zaman traş olunabileceği sorusu sıklıkla sorulan soru olmaktadır. Bu yazımızda saç ekim sonrası traş sürecinin nasıl olduğunu sizler için detaylı olarak hazırladık. Eğer sizlerde saç ekimi operasyonu gerçekleştirmiş bir bireyseniz ve saç ekimi sonrası traş için aklınızda soru işaretleri varsa bu yazımız sizler için değerli bir kılavuz niteliğindedir.
Saç Ekimi Nedir ve Saç Ekiminde Traş
Saç dökülmesi ve kaybı erkeklerin olduğu kadar kadınlarında sıklıkla karşılaştığı bir sorun olmaktadır. Bu soruna bağlı olarak insanlarda mutsuzluk yaratan özgüven eksikliği gözükmekte ileri safhalarda ise psikolojik büyük sorunlara sebep olabilmektedir. Erken dönemlerde önlemi alınmayan saç dökünmeleriyle büyük saç kayıpları oluşabilmektedir. Saç ekim işlemi ise son 20 yıldır saç kaybı yaşamış kişilerin tekrar sağlıklı ve güçlü saçlara sahip olmak için başvurdukları ve başarılı sonuçlar aldıkları cerrahi bir uygulama olmaktadır.
Saç ekim yöntemi ise, genel olarak güçlü ve sağlıklı saç köklerinin mevcut olduğu ense bölgesinden alınarak tamamen dökülen ya da saç yoğunluğu az olan bölgelere nakledilmesini içeren cerrahi bir operasyondur. Saç ekim operasyonları FUT, FUE, DHI ve Perkütan yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır. Ancak FUT yönteminde yara izi oluşmasından dolayı diğer yöntemler daha fazla tercih edilmektedir. Saç ekim operasyonları sonrasında istenilen yapıda sağlıklı ve güçlü saçlara sahip olma oranı %98 gibi yüksek seviyelerde olmaktadır.
Saç Ekimi Sonrası Hemen Traş Olur Mu?
Saç ekim operasyonları sonrası traş, genel olarak operasyon öncesi kısaltılan saçların uzamasıyla birlikte gözüken bölgesel saç boyları farklılıklarını gidermek amaçlı olarak yapılmakta olan ilk kesim işlemi özelliği taşımaktadır. Bu ilk kesim işlemi ise şok dökülmenin yaşanmasının ardından gelişme sürecine giren saçların gelişmesini gösterdiği yaklaşık 2 ay sonra yapılmaktadır. Bu kesim işleminde yeni ekilmiş olan saç köklerine zarar verilmemesi amacı ile saç kesimi traş makinesi kullanılmayarak sadece makas yardımı ile yapılmaktadır. Saç ekimi yapılmış saçlar, şok dökülme ardından hızlıca uzamaya başlarken, saç ekimi için kısaltılmış saçlarda normal olarak uzamış olmaktadır ve bu iki saç arasında boy farklılıkları ortaya çıkar. İşte ilk kesim işlemi olan kısaltma makas ile bu farklılıkları gidermek ekseninde yapılmaktadır. Bu tam anlamıyla bir kesim işlemi olmayıp kısaltma işlemi olmaktadır.
Saç Ekimi Sonrası Traş Süreci Nasıl Olmaktadır?
Saç ekimi operasyonları sonrası traş süreci çok merak edilen bir konudur. Saç ekimi operasyonlarında donör bölge ve ekim yapılacağı alan traşlanmaktadır. Donör bölgedeki saçlar ekimden sonra normal bir şekilde uzarken, ekim yapılan bölgede uzama aynı şekilde ilerlememektedir. Saç ekimi sonrası tıraş için ekimi yapılan saçların deriye uyum sağlaması beklenmelidir. Bu adaptasyon süreci beklenilmez ve traş işlemi yapılırsa, ekilen saçlara ciddi zararlar verilebilmektedir. Bu kapsamda ilk 2 ay, saç ekimi sonrası traş için oldukça önemlidir. Bu nedenle saç ekim sonrası traş aşamaları şu şekilde dört evreye ayrılmaktadır.
Saç Ekimi Sonrası Traş 1. Evre
Birinci evre olarak bahsettiğimiz bu evre, saç ekimi sonrası ilk ayı kapsamaktadır. Bu bir ay hassasiyet gösterilmesi gereken çok önemli bir süreçtir. Bunun en temel sebebi ise bu ilk ayda saç kaybı riskinin yüksek olmasıdır. Operasyon sonrasındaki birkaç hafta spor ve cinsel ilişki önerilmezken operasyon sahasına uygulanacak traş işlemi hiç uygun görülmemektedir. Saç ekim işlemin gerçekleştirildiği alan için saç köklerinin cerrahi yöntemle alındığı donör bölge işlem sonrasında 3 günde iyileşmenin etkisini gösterecektir ve bu bölgedeki saçlar 1 hafta sonra sadece makas yardımıyla düzeltilebilir.
Saç ekimi sonrası traş uygulamasında köklerin alındığı donör bölge için ekim bölgesini etkilemediği için uzun süre beklenilmesine gerek yoktur. Ekim bölgesinde ise ilk ay traş işlemi önerilmemektedir. Üstlerden makas yardımı ile kesme işlemi yapılabilir yalnız çok dikkatli olması gerekilir. Ancak bize kalırsa büyük emek verdiğiniz saç ekim işlemin ardından ilk ay böyle bir uygulamaya gerek yoktur.
Saç Ekimi Sonrası Traş 2. Evre
Saç ekim operasyonu sonrasında ki 2 ay artık ekilen saçlarımız diğer saçlarla olan boy farklılıklarını gidermek maksadı ile makas ile kesilebilmektedir, ancak saç ekim işlemi sonrasında tıraş makinesi kullanımı için hala erken olmaktadır. Çünkü saç ekim işlemiyle saç derisinde oluşan kabuklanmanın geçmemesi nedeniyle traş makinesi kullanımı ekimi yapılan saç köklerine zarar verebilir. İlk yıkamanın gerçekleştirilip, kabukların dökülmesiyle şok dökülmenin yaşanıp, sona ermesinin ardından tekrar uzayan saçlar, tam anlamıyla kesilmek için hazır hale gelirler. Bu süre içerisinde saçlara zarar vermemek adına, saç ekimi sonrası traş işlemi, sert müdahalelerden kaçınılarak gerçekleştirilmelidir.
Saç Ekimi Sonrası Traş 3. Evre
Saç ekimi sonrası tıraş için üçüncü evreye baktığımızda traş makinesinin kullanılabilir olduğunu görmekteyiz. Burada yine de traş makinesi kullanılırken son derece dikkatli olunmalıdır. Bu sebepten yavaş hareketler ile traş işlemi gerçekleştirilmelidir. Ekilen saçlar tam olarak köklere yerleşmiş ve saç ekimi sonrası tıraş, makasla uçlardan kısaltma işlemini bir adım öteye geçebilir. 3 aydan sonra saçlar artık rahatlıkla, traş makinesi kullanılabilecek seviyeye ulaşmış olup makine ile traşta risk azalmış olmaktadır. Yine risk hiç yoktur demek doğru olmamaktadır.
Saç Ekimi Sonrası Traş 4. Evre
Saç ekiminden sonra en son evreye geldiğimizde altıncı ay ve sonrası dikkate alınır. Saç ekim operasyonu üzerinden geçmiş olan bu 6 ay sonunda ekimi yapılmış olan saçlarımız ister traş makinesi ister ustura ile kesilebilecek bir aşamaya gelmiş durumda olacaktır. Dilediğiniz takdirde, 6 aydan sonra saça rahatlıkla ustura vurulabilir. Saçların ustura ile kesilmesinin istenmesi genelde yeni çıkacak olan saçların daha sağlıklı olacağına inanıldığı için yapılmaktadır. Ancak önemle belirtmek gerekir ki saçların usturaya vurulması işleminin söylenildiği gibi bir etkisi olmamaktadır. Klinik deneylerle kanıtlanmış olan bu bilgi yanlış bir bilgidir.