Saç Ekimi Uzmanı Nasıl Olunur?
Her yaştan erkek ve kadınların karşılaştığı problemlerden birisi olan saç dökülmesi; insanların yaşam standartlarını aşağıya çeker. Ancak, teknolojinin gelişmesiyle beraber dökülen saçlara önlem almak kolaylaşmıştır. Saç dökülmesi tedavisinin yanı sıra saç ekimi de bu sorunu kökünden çözmektedir. Bu noktada, saç ekimi alanında kariyer yapmak isteyenlerin sayısının her geçen gün arttığını söylemek mümkün! Yazımız sayesinde saç ekimi uzmanı nasıl olunur sorusuna doyurucu cevaplar bulabileceksiniz.
Saç Ekimi Uzmanı Olmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler
Saç ekimi uzmanı; baş üzerinde seyrekleşen veya kelleşen bölgelere müdahale eden kişidir. İnsanların kafasındaki saçlı kısımlardan canlı saç kökü alarak nakil işlemini gerçekleştirir. Saç ekimi uzmanlığı; her geçen gün daha da popüler oluyor. Bu alanda kendisini geliştirmiş kişilere duyulan ihtiyaç artıyor. Ancak, gerekli eğitimi almış ve üst düzey yetkinliğe sahip kişilerin bu işle ilgilenmesi şart!
Saç ekimi uzmanı nasıl olunur sorusuna net bir cevap vermek mümkün değil! Çünkü, ülkemizdeki üniversitelerde bu alana yönelik olarak eğitim veren bir bölüm bulunmuyor. Fakat, tıp fakültesi öğrencilerinin altı yıllık lisans eğitimlerinin ardından kendilerini bu alanda geliştirmelerine rastlanıyor. Bir başka deyişle, estetik cerrahı veya plastik rekonstrüktif gibi alanlarda uzmanlık eğitimi alanların saç ekimi uzmanı olarak çalışma imkanı mevcut!
Her geçen gün daha çok kişinin merak edip araştırma yaptığı saç ekimi uzmanlığı ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler yaşanabilir. Bir başka deyişle, üniversitelerin meslek yüksekokullarında saç ekimi uzmanlığı ile ilgili önlisans programları faaliyete geçebilir.
Saç Ekimi Kursu Sertifikası Nedir?
Türkiye’deki saç ekimi merkezlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Bu noktada, bu merkezlerde çalışacak ve saç ekimi işlemini gerçekleştirecek kişilere ihtiyaç var. Çok sayıda kurs ve eğitim merkezinin saç ekimi kursları düzenlediğini söylemek gerekir. Fakat, saç ekimi kursuna katılan herkesin yasal olarak saç ekimi yapabilmesi mümkün değildir. Çünkü, Türkiye’de saç ekimi yapabilme yetkisinin kimlere ait olduğu yasalar tarafından belirlenmiştir. Ayrıca, tıp fakültesinden mezun olarak doktor unvanını kazanan herkesin saç ekimi işlemi yapma yetkisi bulunmaz. Saç ekimi işlemini yasal olarak yapma hakkı bulunan kişiler ise dermatoloji uzmanları ile plastik rekonstrüktif cerrahi uzmanlarıdır. Bu iki uzmanlık alanının dışında herhangi bir doktorun veya bu alanda eğitim görmüş kimsenin saç ekimi yapmasına yasal olarak izin verilmez. Bir başka deyişle, saç ekimi yaptıracak kişilerin tercih ettikleri saç ekim merkezlerinde uzman doktor olup olmadığını kontrol etmesi şarttır.
Peki, saç ekimi kursu ne işe yarar? Her şeyden önce, bu kursa katılan kişilerin saç ekimi hakkında bilgi alması mümkün olur. Bunun yanı sıra, saç ekimi operasyonunda yardımcı teknisyen olarak çalışma hakkı elde edilir. Saç ekimi eğitiminin tamamlanmasıyla beraber kişiye saç ekimi sertifikası verilir. Bu kurslara isteyen herkes katılabilir. Hatta, dermatoloji ve plastik cerrahi uzmanlarının da saç ekimi konusunda kendilerini geliştirmek adına bu kurslara katılma imkanı vardır.
Saç ekimi uzmanı olmak isteyenlerin saç ekimi kurslarına katılması ve bu kurslardan sertifika alması yeterli değildir. Plastik cerrahların ve dermatologların yasal olarak saç ekimi işlemi gerçekleştirmesi mümkündür. Kurslara katılan kişiler yalnızca saç ekimi hemşiresi olma hakkını elde ederler. Bu kurslardan verilen sertifikayı elde edenlerin yardımcı personel olarak çalışmasına izin verilir.
Saç Ekimi Uzmanı Ne İş Yapar?
Saç ekimi uzmanı; her şeyden önce titiz ve dikkatli birisi olmalıdır. Bu işi severek yapması ve kendisini bu alanda geliştirmesi gerekir. Bunun dışında, aşağıdaki sorumluluklara sahiptir.
- Saç ekimi işlemi öncesinde hastanın saç ve deri yapısını incelemelidir.
- İşleme geçmeden evvel birtakım analizler yapmalıdır.
- Herkes saç ekimi işlemi için uygun olmayabilir. Hastanın genel sağlık durumu kontrol edilmelidir.
- Saç ekiminin boyutları önem taşır. Bu yüzden, saçsız bölgelerin genişliği saptanmalıdır.
- Saçlı kısımdan alınacak saç köklerinin niteliği araştırılmalıdır. Çünkü, bu tür saç köklerinin de dökülmeye müsait bir yapısı olabilir. Bir başka deyişle, saç ekimi işleminden herhangi bir verim alınmayabilir.
- Saç ekimi işlemi öncesinde hasta ile detaylı bir görüşme gerçekleştirilmelidir. Hastanın ihtiyacının ne olduğu saptanmalıdır. Ardından, birtakım tetkiklerle hastanın ihtiyacına yanıt verilmeye çalışılmalıdır.
- Hasta ile devamlı olarak iletişim kurulmalıdır. Ekim işleminin ne zaman yapılacağına beraber karar verilmelidir. Hastaya uygun görülen bir zamanda saç ekimi işlemi uygulanmalıdır.
- Hasta; saç ekiminin ardından detaylı bir şekilde bilgilendirilmelidir. Hastaya bilhassa saç ekimi öncesi ve sonrasında neler yapması gerektiği hakkında bilgi verilmelidir. Hastanın alkol tüketmesinin ve kan sulandırıcı ilaç kullanmasının önüne geçilmelidir.
- Saç ekimi işleminin ardından saçların ilk defa ne zaman ve nasıl yıkanacağı önem taşır. Hatta, ilk yıkama işlemi saç ekimi uzmanı tarafından gerçekleştirilmelidir.
- Saç ekimi işleminin ertesinde belirli aralıklarla hastanın kontrolleri yapılmalıdır.
Saç ekimi uzmanı olarak çalışanlar ile ilgili dikkat çekici istatistikler vardır. Biyoloji, anestezi teknikerliği, tıbbi laboratuvar, anestezi ve ameliyathane teknikerliği gibi bölümlerden mezun olanların saç ekimi uzmanı olarak çalıştığı bilinir. En çok sağlık ve hizmet sektöründe kendisine yer bulabilen bir meslek dalıdır. Çalışılan yere ve tecrübeye göre verilen maaşlar da değişkenlik gösterir. Bilhassa son yıllarda saç ekimine duyulan ilginin artmasından mütevellit saç ekimi uzmanlığının önü son derece açıktır.
Saç Ekimi Eğitiminin Ardından Verilen Sertifikalar Geçerli Midir?
Saç ekimi konusunda eğitim alan sıradan insanların saç ekimi uygulamasına başvurması en azından yasal olarak mümkün değildir. Fakat, ülkemizde bu kurallara pek uyulduğu söylenemez. İstanbul’un göbeğinde dahi yalnızca saç ekimi sertifikasına sahip kişilerin saç ekimi yaptığına rastlanabilir. Bu kişilerin kendilerini saç ekimi uzmanı olarak tanıttığı da biliniyor. Ancak, yalnızca tecrübelerinden dolayı kendilerini uzman olarak tanıtmaları mümkün değildir. Okul okuyarak bu işin eğitimini almış kişiler ile kıyaslanmaları söz konusu olmaz. Bunun yanı sıra, Türkiye’de faaliyet gösteren bazı eğitim merkezleri; saç ekimi eğitiminin ardından vermiş oldukları sertifikanın geçersiz olduğunu ifade ederler. Bir başka deyişle, dürüst davranarak yalnızca bu sertifika ile saç ekimi yapılamayacağına dair insanları bilgilendirirler.
Saç ekimi işlemine başvurmak isteyenlerin bilmesi gereken bir detay daha var. Kursa katılarak saç ekimi işleminin nasıl yapılacağını öğrenen kişiler kendileri için uygun bir yol buluyorlar. Örneğin, herhangi bir plastik cerrah veya dermatoloji uzmanı ile anlaşıyorlar. Saç ekim merkezini faaliyete geçiriyorlar. Ancak, bu merkezde resmi yetkili olarak dermatoloji uzmanının veya plastik cerrahın ismini veriyorlar. Saç ekimi merkezine gelen kişilere ise uzman doktorun o an orada olmadığını söylüyorlar. Bir başka deyişle, yasal olarak yetkili olmadıkları halde tüm saç ekimi sürecini kendileri gerçekleştiriyorlar. Saç ekimine başvuracak olan kişilerin söz konusu detay hakkında uyanık olması şart! Çünkü, saç ekimi; uzmanlık gerektiren bir konudur. Bir başka deyişle, kök alma ve saç köklerini ekme işleminden ibaret değildir. Alınan saç köklerinin düzenlenmesi, hastanın operasyona uygun hale getirilmesi ve ameliyat sonrası süreç hakkında hastaya bilgi verilmesi gibi konularda uzman doktorun varlığına ihtiyaç duyulur.