Saç Ekiminin Yan Etkileri
Saç ekiminin yan etkileri hastaları oldukça korkutmaktadır. Bunun nedeni ise hastaların saç ekimi sonrasındaki süreç hakkında yeterli doğru bilgiye sahip olmamasıdır. Bundan dolayı hastalar saç ekimi operasyonlarına uzak durmakta ve olumsuz yaklaşmaktadır. Bu durumun ortadan kaldırılmasının ancak doğru bilgilendirme ile mümkün olacağı kanısındayız.
Gelişen teknoloji ve kesin sonuç sebebiyle günümüzde saç dökülmesi ve kellik gibi sorunları olan hastalar saç ekim işlemlerine sıklıkla başvurmaktadırlar. Saç ekiminin yan etkileri hakkında yeterli bilgiye sahip olmak çok önemlidir. Bu bağlamda sizler ile saç ekimi operasyonlarının yan etkileri hakkında tüm gerekli ve de doğru bilgileri paylaşmak istedik. Genel olarak saç ekim operasyonlarının yan etkileri, saç ekiminden sonra oluşabilecek yan etkiler ve saç ekiminin ender yan etkileri olarak iki ana başlığa ayrılabilmektedir.
Saç Ekiminden Sonra Oluşabilecek Yan Etkiler
Saç ekimi diğer estetik uygulamalara göre komplikasyon oranı en az seviyede olan operasyon türüdür. Ancak saç ekimi operasyonlarında birtakım nedenlere bağlı olarak bazı komplikasyonlar görülebilmektedir. Bu nedenler ise saç ekimi operasyonunda kullanılan teknik, operasyonu yürüten uzman doktor hatası ve hastanın fizyolojik yapısıdır.
Saç ekiminin yan etkileri kişiden kişiye farklılıklar gösterebilmektedir. Saç ekiminde oluşabilecek yan etkiler; ödem, kıl kökü iltihabı, asimetri, kanama, kabuklanma, hissizlik, ekilen greftlerin yerinden ayrılması ve donör bölgesinde dökülme şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu yan etkiler her ne kadar önlenebilir ve tedavi edilebilir nitelikte olsa da hasta, ekim öncesi oluşma ihtimali bulunan tüm riskler ile ilgili bilgilendirilmelidir. Aynı şekilde hastanın kronik bir rahatsızlığı varsa ve bu sebepten ötürü ilaç kullanması gerekiyorsa, bu bilgiler ekim doktoruyla paylaşmalıdır. Ayrıca saç ekiminin yan etkileri her kişide aynı olmayacağı ve bir kişide birden fazla yan etkinin görülebileceği de unutulmamalıdır.
Saç Ekimi Sonrası Ödem ve Şişlik
Saç ekimi işleminin yan etkileri arasında en sık olarak gözüken yan etki ödem olmaktadır ve ekim sonrasında ağız, yüz ve ekim bölgesinde oluşabilmektedir. Bunun kaynaklanma nedeni ise genellikle kafa derisiyle kafatası arası boşluk oluşturmak için uygulanan serumdan ortaya çıkmaktadır. Saç ekimi yaptıran herkeste görülebilen ödem oluşması geçici ve ağrısız bir durum olduğundan endişelenecek bir durum değildir. Saç Ekimi Sonrası Şişlik yazımızda bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kıl Kökü İltihabı Oluşumu
Kıl dökülme iltihabı olarak belirttiğimiz durum genellikle saç ekim işleminin bitiminden sonraki bir ila üç ayda oluşan şok dökülme olayının ardından gerçekleşmektedir. Bu kıl kökü iltihabında da endişe edilecek bir durum olmayıp, anti bakteriyel krem kullanımı ile kolayca tedavi edilmektedir.
Asimetrik Saç Çizgisi
Saç ekim işleminin ardından ekilen saçların uzamaya başladığında yanlış yöne doğru uzaması ve ön saç çizgisinin bozulması olarak gözüken bir yan etkidir. Ön saç çizgisinin yanlış olarak tasarlanması veya yanlış kanal açımı sebebiyle genellikle oluşmaktadır. Bu durumu önlemek amaçlı uygulama yapılacak kişinin saçının yapısı ile dökülme seviyesi dikkate alınıp ön saç çizgisi hasta onayı ile belirlenmelidir. Böyle bir problemle karşılaşan hastaların tedavi gereği olarak tekrar saç ekimi yaptırması gerekmektedir.
Kabuklanma Oluşumu
Kabuklanma saç ekiminin yan etkisi olarak ortaya konulsa da asıl olarak iyileşme sürecinin bir parçası olup doğaldır ve ekim yapılan bölgedeki deriden sızan kanın kuruması ile oluşmaktadır. Saç ekiminin ardından yapacak olduğumuz yıkama ve sonrasında 15 günlük yıkama yardımı ile kabuklanma ortadan kalkmaktadır. Saç Ekimi Sonrası Kabuklanma yazımız ile bu konu hakkında daha detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
Kanama Yan Etkileri
Saç ekim işleminde görülen bir diğer yaygın yan etki de kanama olmaktadır. Sebebi ise ekim yapılacak olan saç derisi kılcal damarların yoğun bulunduğu bir bölge olduğundan hem donör saç alımında hem de ekim sırasında kanama gözükmektedir. Kanama durumu bireyden bireye göre farklı olup 3 ila 4 günde geçip ağrıya da sebebiyet vermez.
Hissizlik Oluşumu
Saç ekim işleminin FUT yöntemi ile yapılmasıyla sık sık gözüken bu durum FUE yönteminin uygulanmasıyla nispeten ortadan kalkmış bulunmaktadır. Daha çok donör bölgesinde ortaya çıkmaktadır.
Ekilen Saç Greftlerinin Yerinden Ayrılması
Ekimi yapılan saç greftlerinin yerinden ayrılması durumu genellikle ilk 3 gün içerisinde gözükmektedir. Yeni ekilen saç greftlerinin yerine tam yerleşmemesi ya da herhangi bir travma sebebiyle gözükmektedir. Tedavisi ise için ise ayrılmış olan greftler tuzlu su içinde muhafaza edilerek ekim merkezine gidilip tekrardan yerine yerleştirilmesi gerekmektedir.
Donör Bölgede Dökülme
Saç ekimi işlemlerinde görülen yan etkilerden biri de donör bölgesindeki dökülme olmaktadır. Çok sıklıkla rastlanmasa da kendiliğinden düzelebilen bir durumdur.
Saç Ekiminin Ender Gözüken Yan Etkileri
Saç ekim işleminde ender olarak gözükmekte olan yan etkiler başlıca; kist, nekroz, enfeksiyon, pigment değişimi ve sınırlı saç büyümesidir. Bunlar çok nadir görülen yan etkilerdir ve karşılaşıldığı durumlarda saç ekimi merkezi ile irtibata geçilmelidir.
Saç Ekimi Sonrası Kist
Saç ekiminin ender olan yan etkilerinden biri donör bölge ve ekim bölgesinde oluşabilen kistlerdir. Bu ise ekim sırasında donör saç köklerinin tam olarak alınmaması ve tam olarak yerine yerleştirilememesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bu kist rahatsızlığının tedavisi ise kistin açılarak içi boşaltılması ile gerçekleşmektedir.
Nekroz Oluşumu
Saç ekimi işleminin ender yan etkileri arasında en ciddi ve nadir olanı nekroz olmaktadır ve deri altındaki küçük morarmalar şeklinde tespit edilir. Nekroz şüphesinde olan hastalarımız hiç vakit kaybetmeden saç ekim işlemini gerçekleştiren doktor ve saç ekimi merkezine başvurmalıdır.
Bakteriyel Enfeksiyon
Saç ekim işleminin ender yan etkileri arasında gösterilen enfeksiyon problemi FUT yöntemi nedeni ile karşılaşılan bir sorundur. Lakin günümüzde FUE yönteminin kullanılmasının yaygınlaşmasıyla enfeksiyon sorunu gözlemlenmemektedir.
Sınırlı Saç Büyümesi
Sınırlı olarak saç büyümesi, saç ekim işlemin ender görülen yan etkilerinden biridir. Bu rahatsızlığın sebebi ise ekilecek olan greftlerin dışarıda çok uzun zaman bekletilmesidir. Aynı zamanda sık bir ekim işleminin uygulanması ve saç ekim kanallarının birbirine yakın açılması ile ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi ender ve istenmeyen bir durum ile karşılaşma meydana geldiği zaman, saç ekim işlemini yaptırdığımız merkeze başvurarak donör bölgenin verimi kontrol edilir. Eğer uygun ise tekrardan saç ekim işlemi gerçekleştirilir.
Pigment Değişimi
Saç ekim işleminin ender gözüken yan etkilerinden olan pigment değişimi tamamen hastaya bağlı ortaya çıkmaktadır. Hastanın saç ekim işleminin ardından kendisine yapılan tavsiyeler doğrultusunda gerekli olan özen ve hassasiyeti göstermemesi sebebiyle oluşmaktadır. Burada pigment değişimine neden olan asıl etken, saç ekim işleminin sonrasındaki ilk bir ayda hastanın saç ekilmiş olan bölgeyi güneşten yeterli miktarda korumamasıdır. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için hastalar saç ekimi merkezinde, saç ekim tedavisi ardından nasıl davranılması gerektiği ile alakalı uyarı dikkate alarak hareket etmelidirler.